top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Förintelsens minnesdag.

I dag är det 71 år sedan dörrarna till förintelselägret Auschwitz-Birkenau öppnades och fångarna, de som fortfarande levde, släpptes fria. Vi har varit duktiga på att uppmärksamma detta i 71 år, men ibland känns det ändå som att vi går bakåt. Domedagsklockan pekar på två minuter i midnatt, Donald Trump är president, Sverige, ett av världens rikaste länder, menar att de behöver andrum från folk som flyr för sina liv, ursprungsbefolkningars land skövlas och förstörs, inte bara i Nord Amerika – i Sápmi också, det är fullskaligt krig i Syrien, Ryssland vill göra hustrumisshandel lagligt igen och män vill som vanligt bestämma över kvinnors kroppar. Men i dag. Förintelsens minnesdag. Jag har valt ut ett antal böcker en kan läsa för förstå hur fruktansvärt andra världskriget var, för att vidga sin förståelse om vad som pågår i dag, samt kanske, hitta ett sätt att prata om detta med barn, istället för att sätta skygglapparna på.

Så tillexempel: The history of love av Nicole Krauss. Om det var krig i Norden av Janne Teller. Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg. Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitjs. Sofia Z-4515 av Gunilla Lundgren, Sofia Taikon och Amanda Eriksson. The complete Maus av Art Spiegelman. Strimmor av hoppStrimmor av hopp av Ruta Sepetys. Tårar i havet av Ruta Sepetys. Katitzi av Katarina Taikon. Boktjuven av Markus Zusak. En ö i havet av Annika Thor. Pojken i randig pyjamas av John Boyne.

Och Levande historia låter en ladda ner och printa ut en utställning om Förintelsen, perfekt för skolor eller bibliotek. ”Utställningen har sin utgångspunkt i Anne Franks liv och utforskar teman som identitet, fördomar och synen på den andre.”

#Andravärldskriget #AnneFrank #Förintelsensminnesdag #johnboyne

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page