top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Förbrukningsgrejor jag alltid köper på loppis

Jag köper det allra mesta på loppis, både för att det är billigare, snällare mot miljön men också för att grejorna var så mycket finare förr. Jag vet ju att många mer än mig såklart håller på med vintagekläder, men något jag älskar extra att hitta på loppis är förbrukningsvaror. Sådant en behöver och använder upp mer eller mindre, och tänkte därför visa några favoriter jag köpt, och ständigt håller utkik efter på loppis, Tradera eller vanliga secondhand-affärer.

Först ut, skrivböcker! Hela grejen med att köpa förbrukningsvaror på loppis är att en måste tänka framåt, även om en kanske inte behöver det för stunden är tanken att ”Kommer jag behöva det sen?” och, ja, skrivböcker behöver jag ju förr eller senare alltid. De små använder jag oftast till inköpslistor eller att göra-listor, medan de större brukar bli skrivböcker när jag läser någon specifik kurs.

På samma tema har jag börjat samla på handskrivningsböcker. Dessa två hittade jag för en femma styck på Återbruket i Skanstull, men det visade sig vara en hel serie, så nu håller jag utkik på både Bokbörsen och Tradera och låter bli att köpa nya hand lettering-böcker som finns typ överallt.

Sedan jag började på Basis har jag också börjat hålla utkik efter pennor, spexiga papper och penslar. Men också, såklart färg.

Dessa två lådor med akvarellfärg hittade jag på Tradera och de är smått fantastiska. Westernlådan är över en halvmeter stor och har massa olika nyanser, inklusive guld och silver!

Tapeter är också något jag ständigt kollar efter, pga ärligt talat, så jävla dyrt att köpa nytt? Och jag föredrar att hitta något inte alla andra har. De blå och guldiga har jag åtta rullar av och köpte på Aspudden loppis i höstas för 100 kr. I denna lägenhet känner jag mig färdigtapetserad sedan hallen blev rosig, tyvärr, men när jag någon gång flyttar vill jag var redo. Och tills dess kan en ju pyssla med småbitar.

Givetvis köper jag även säsongsgrejer på loppis, som dessa juletiketter och påskkort, från bland annat Antikmässan och Tradera. Trixet är såklart att hålla utkik när ingen annan köper sådant, så julgrejer på sommarn och påskgrejer mitt i vintern.

Samma sak med inslagspapper och snören. Julklappspapperet kan vara det absolut finaste jag någonsin sett, och bara små paket görs med det, så att det räcker så länge som möjligt. Men rullen med papperstråd hittade jag för en tia på loppis och den verkar ha så många meter att den aldrig tar slut!

Nu använder jag inte levande ljus i julgranen visserligen, men har några ljusstakar med små hållare, så därför köper jag alltid på mig julgransljus. De kostar sällan mer än en femma lådan, men eftersom de brinner upp så fort är det bra att bunkra!

Denna burk brukar jag anse nära nog en skattkista …

… den är nämligen fylld av broderade band, paljettrader, flätade band till folkdräker och dylikt. Och nej. Behovet kanske inte är skriande, men gode gud, det går inte att lämna sådana här skatter kvar när de kostar nästan inga pengar alls.

I skattkista nummer två, som bor i köket, bor kalasgrejer! Kulörta knäckformar, hyllbårder, karamellpåsar och tårtljus. Alla het oanvända och fullt användbara! Sådana här saker är exakt exempel på saker jag aldrig skulle köpa nytt, då de känns så onödiga, speciellt tårtljus liksom? Men från loppis känns det absolut nödvändigt att ha firgrejor att lysa upp festliga tillfällen med.

Dessa tar kanske priset för onödighet, men huvva vad fina de är! Det är popcorn eller snacksskålar som jag fått av pappa! En hel bunt, perfekta för filmkvällar!

Partyhattar är en annan sådan onödig grej som känns idiotisk att köpa ny, men när sådana här juveler dyker upp för någon krona på loppis åker de rakt ner i korgen.

På det riktigt användningsbara spektrumet finns det såklart också fynd att göra! Som dessa Meny fryskartonger! Använder dem till att frysa in mat, eller ge bort matlådor till gulliga kompisar som varit över på middag.

Samma saker med dessa magiska Dixiemuggar. Ibland behöver en engångsmuggar, och då är det ju så mycket bättre att köpa oanvända på loppis än att stötta multinationella storföretag som skövlar urskog, underbetalar för arbetskraft och sedan säljer dem för småpengar.

Och så till de finaste av alla fynd, pynten! En hel låda full har jag lyckats samla på mig.

Som pappersgirlanger att hänga upp när det vankas kalas!

Bordsdekorationer och pynt till pappershattar för kräftskivor. (Och ja, jag vet att jag är vegan och egentligen aldrig ätit kräftor, men hantverket! Hooo!)

Och på tal om hantverk och kräftskivor. Gamla kräftlyktor kan vara det finaste vi har i denna värld.

Som denna absolut fantastiska som får avsluta detta inlägg. En vacker dag skall jag ha ett litet hus, med en liten punschveranda, och där ska denna hänga i fönstret.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page