top of page
  • Skribentens bildClara Kron

För er som har undrat var jag har varit ikväll.


20120425-012549.jpg

Så kan berätta att jag, tillsammans med mina två goda grannar som moraliskt oljestöd, har bakat munkar för allra första gången någonsin. Det var inte alls lika svårt som jag trodde att det skulle vara, men det var läskigt i början med oljan. Jag brände mig ju förra sommaren när jag kokade kola så jag var noga förberedd (läs iklädd från topp till tå, till och med handskar och halsduk) denna gång. Receptet jag använde var detta:

10 gram jäst, ungefär i alle fall, men lite mer skulle nog inte skada. Men inte för mycket, de svällde bra i oljan sen. Detta löses upp med 1 msk ljummet vatten, jag slängde även ned två ägg, 1 dl strösocker, lite extra skadar nog inte om man vill ha sötare, mina blev rätt plana, och 2 tsk vaniljsocker som jag rörde runt medan jag smälte 75 gram smör. När smöret var smält kylde jag av det med 4 dl mjölk och sedan blandade jag ihop det med det andra. När det var utblandat hällde jag i ca 7 dl mjöl och rörde ihop, efter det arbetade jag i ca 3 dl mjöl till, det ska bli 12 dl mjöl totalt men jag brukar gå på känn efter hur degen håller ihop och knådar alltid i de sista decilitrarna för hand för att få känna efter. Sedan fick degen jäsa 1 timma övertäckt. Den skall egentligen bli dubbelt så stor, det blev inte min men det gick bra ändå. Sedan kavlade jag ut degen tills den var 1 cm tjock och tröck med hjälp av ett glas som ytterform och en kork som innerform ut munkarna och la på plåt, detta med plåt bara av gammal vana, de ska ju inte in i ugnen. Det blev 25 stycken för mig. Jag täckte över och lät jäsa kanske 40 minuter till, här går jag också på hur konsistensen känns. Sedan kom vi till det läskiga. Friteringen. Jag hällde upp ca 5 dl solrosolja (raps eller frityr olja går också bra) i en vanlig potatiskastrull, inte för stor alltså men med rätt hög kant så det inte skulle stänka. Oljan värmde jag på femman tills det bubblade bra och sen prov lade jag ned en munk, med hjälp av en sådan där stor grillpincet i plast ni vet, den var väldigt smidig att vända med. Sedan gick jag på färg och doft för att se hur de blev klara och växlade fram och tillbaka mellan 4-5-6an för att hålla oljan varm men inte för varm. 180 grader skall oljan vara ungefär precis men jag hade ingen termometer. Efter att ha friterat båda sidorna i oljan, jag gjorde för övrigt en munk i taget, och låtit munken droppa av lite, vände jag de bara i socker. Men att göra glasyr att doppa i funkar givetvis det med om man tycker om glasyr, det gör inte jag.


20120425-012537.jpg

Så här tjusiga blev de, inte så dåligt för första munkarna någonsin i alla fall. Bortse från tjockismunken uppe i hörnet, det var den sista degsnutten som inte kunde kavlas utan som jag bara tröck ihop. Goda blev dem också, men som sagt, kanske lite extra socker i smeten ändå. Sedan drack vi kaffe och kollade på första avsnittet av Twin Peaks, som sig helt enkelt bör. Men tyvärr med vissa avbrott för spring till tvättstugan. Nu måste jag verkligen sova för imorgon skall jag vara i skolan så där gruvligt tidigt igen. Hoppas ni gjorde något minst lika fint ikväll!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page