top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Ett par recensioner av fina böcker.


917126258X

Titel: Friendly Bread – Baka glutenfritt, från baguette till brownie

Författare: Karin Moberg, Oscar Målevik, Stefan Wettainen

Förlag: Max Ström

Recensions-ex: Ja

Betyg: 4/5

Jag är ju en riktig kokbokssuccer, detsamma gäller bakböcker. Och här har vi en riktigt fin en. Den är inte bara estetiskt tilltalande med många bilder som får munnen att vattnas, den är dessutom riktigt bra uppbyggd också. Recepten är enkla att förstå och det är inget onödigt krångel. Dessutom blir det gott också. Jag har provbakat en del, men inte så mycket som jag skulle önskat, detta på grund av att då jag inte är gluten intolerant har jag i princip bara vanlig vetemjöl hemma. Men när jag har köpt hem till recepten har det blivit riktigt lyckat. Speciellt förtjust är jag i de många olika matbröden. De receptböcker jag har sedan innan består mest av kakrecept så detta var ett bra tillägg i kokbokshörnan. Jag skulle säga att denna bok passar de flesta som gillar att baka, inte bara de som inte tål gluten eller går på LCHF-dieten.


912713279X

Titel: Den dag jag blir fri – En bok om Katarina Taikon

Författare: Lawen Mohtadi

Förlag: Natur och Kultur

Recensions-ex: Ja

Betyg: 4/5

Jag har alltid varit intresserad av familjen Taikon. Böckerna om Katitzi har jag läst mängder av gånger och Rosa Taikon verkar vara en otroligt fascinerande person. Detta är en bok som jag saknade under läsandet av Katitzi sviten, för jag var redan rätt gammal när jag läste den första gången. Den ger den extra vetskapen som jag alltid saknade, för trots om Katitzi böckerna var verklighetsbaserade visste jag alltid att de var förskönande eller förhemskade också för den delen. Denna bok fortsätter också långt efter där den sista Katitziboken slutar. Det är alltid intressant, och läsvärt. Denna historia har jag längtat efter i flera år. Och det är bra, möjligen lite hoppigt i texten ibland men det gör ingenting. Nästa gång jag läser om böckerna om Katitzi kommer detta bli den självklara avslutningsboken till serien.


634890008328400000

Titel: De förryckta kusinerna och andra historier

Författare: Edward Gorey

Förlag: Sanatorium förlag

Recensions-ex: Ja

Betyg: 5/5

Åh det här är en sådan bok jag kommer att läsa om och om igen, låta den ligga framme, bläddra lite då och då i den och helt enkelt älska den livet ut. Det är så makabert och morbidt att jag blir alldeles knäsvag. Det är märkligt och hemskt och alldeles underbart. Översättningen, om jag jämför med det lilla av vad jag har läst av Gorey sedan tidigare, är också riktigt bra gjord. Denna bok borde finnas i varje bokhylla eller på varje soffbord redo att utforskas. Jag kan verkligen tänka mig att den ger mer för varje omläsning.


9163871068

Titel: Liesl & Po

Författare: Lauren Oliver

Förlag: Bonnier Carlsen

Recensions-ex: Ja

Betyg: 3,5/5

Jag har haft en dålig läsupplevelse av Lauren Oliver förut, med boken Resten får du ta reda på själv där jag inte fann någon sympati för karaktärerna över huvudtaget och allting kändes overkligt. Här har vi däremot en bok med övernaturliga inslag som känns betydligt mer trovärdig. Jag tyckte helt klart mer om denna bok än Resten… men övertygad om Laurens författarskap gör den mig inte. Kan bero på att mina förväntningar höjdes för mycket av liknelsen med C.S. Lewis och Neil Gaiman, vilka har en nivå jag inte alls tycker att Oliver lever upp till. Men det är bra ändå. Och efter denna bok känns det ändå som att det var värt att jag läste boken. Antagligen behöver jag läsa mer av Oliver för att verkligen bestämma mig för om hon är något att ha eller inte, för just nu känns det ändå lite ljummet.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Jag låg hemma i sängen igår och tänkte hur trevligt det vore att få blogga lite. Svårt utan internet ni vet. SÅ jag kom på genidraget att jag kunde ju spela in en video, få lite (läs mycket) bokprat u

bottom of page