• Clara Kron

”En tid efter det att han hade yttrat ordet paus blev jag galen och hamnade på sjukhus.”


Titel: Sommaren utan män

Författare: Siri Hustvedt

Förlag: Excess

Sidantal: 281

Utgivningsår: 2012

Betyg: 4/5

Recensions-ex: Ja

”En tid efter det att han hade yttrat ordet paus blev jag galen och hamnade på sjukhus. Han sa inte Jag vill aldrig se dig igen eller Det är slut, men efter trettio års äktenskap räckte det med paus för att förvandla mig till en sinnessjuk vars tankar exploderade, rikoschetterade och krockade mot varandra likt popcorn i en mikrovågspåse.”

Halva sitt liv har Mia delat med Boris. Nu vill han ta enpaus, och Mias tillvaro rasar samman när hon får reda på att han har träffat en tjugo år yngre kvinna. Sommaren utan män är en rolig, utmanande och avslöjande bok om kvinnor och flickor, kärlek och äktenskap och den eviga frågan om likheter och olikheter mellan kvinnor och män.

Siri, Siri, Siri. Så som jag har funderat på att läsa dig länge. Och detta var nog den perfekta början, även om jag kanske hade mått extra bra av att sträckläsa dig förra sommaren, komma till insikter och må bättre. Men att pö om pö läsa dig i år har också varit fint.

Jag började läsa Sommaren utan män för rätt så länge sedan, och har läst den fram och tillbaka. Eftersom jag aldrig hade läst Excess formatet tidigare ville jag verkligen ta till mig tillgängligheten med det och valde därför att endast läsa den på språng. Vilket gjorde att läsningen kanske blev lite ryckig, och ibland med stora gupp emellan läsandet. Men det gick bra ändå, antagligen också för att detta är en bok man direkt sugs in i, man kommer tillbaka direkt och kommer in i den direkt. En, vad ska vi kalla det, svagare?, bok kanske inte hade klarat av sådan uppdelad läsning. Men Sommaren utan… gör helt klart det. Jag hade, dock, antagligen varit beredd att ge boken en fullskalig femma om jag hade läst den mer sammansatt. Men den var helt klart underbar. Och jag tänker, någon gång i framtiden, läsa om den mindre sporadiskt och få uppleva den på ett helt nytt sätt.

Så formatet då, underbart det med. Jag älskar det, och ser framför mig en miniatyr hylla fylld med tjusiga, vackert bundna böcker. Till att börja med är jag sugen på att skaffa Min Kamp-serien och Livet i detta format och ser mycket fram emot deras kommande utgivning.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla