• Clara Kron

”En rökslinga sipprar ut från hennes mun, hennes bröstkorg höjer sig och slingan rycks in igen


Titel: De imperfekta

Författare: Tom Rachman

Förlag: Weyler

Utgivningsår: 2011

Sidantal: 383

Betyg: 4/5

Recensions-ex: Ja

En amerikansk miljonär grundar en engelskspråkig dagstidning i Rom. Nu, femtio år senare, tycks medarbetarna personliga öden mycket viktigare än dem som döljs bakom tidningens rubriker. Genom en rad skarpa porträtt växer det fram en berättelse om en klassisk tidning uppgång och fall. En tidning som visar sig vara en hel värld, där man slåss för sitt liv, där man drabbas av kärlek, där man förråder och förråds, där karriärer börjar och slutar.

Jag har blandade känslor för denna bok, till att börja med är den riktigt bra från stund till stund, men den har ett vemodigt lunkande över sig. Det går aldrig riktigt vägen för karaktärerna och jag får ont i hjärtat av att läsa den. Det må vara rolig och underhållande läsning ibland men i efterhand är den mest sorglig. Men å andra sidan är väl det Rachman stävar efter, det kan ju inte vara utan anledning den heter Deim perfekta istället för De perfekta.

Totalt består boken av 11 noveller med varsin tidnings medarbetare som huvudperson, 11 blandade människoöden och alla rörande på sitt sätt. Den novell jag gillar bäst är den andra, Världens äldsta lögnare död vid 126 års ålder, men det finns något fint att hitta i dem alla. Trots att jag uppskattade boken och känner mig bekväm med att ge den en fyra i betyg är det ändå något som gnager i mig, den var inte livsomvälvande, jag går inte omkring och grunnar på boken i dagar efter läsandet, jag tvivlar på att jag kommer läsa om den. Men under läsandet är denna bok  ändå en stillsam, sorglig fyra av fem möjliga.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla