• Clara Kron

En Julsaga i mars.


Författare: Frank McCourt

Illustratör: Jakob Wegelius

Titel: Angela och Jesusbarnet – en julsaga

Förlag: Albert Bonnier Förlag

Utgivningsår: 2008

Sidantal: 34

Betyg: 4/5

Recensions-ex: Nej

Det är snart jul år 1912 och sexåriga Angela är på besök i den närliggande kyrkan i Limerick. När hon ser Jesusbarnet i krubban tycker hon att han ser ut att frysa. Varför har inte hans mor, eller någon av herdarna, lagt en värmande filt över honom? 

     Hon bestämmer sig för att ta honom till sitt sovrum och slå in honom i sin egen filt. Vägen hem blir strapatsrik och när försvinnandet upptäcks blir hela grannskapet indraget i den upprörande händelsen.

Jag har aldrig läst något av McCourt förut, men hans Ängel på sjunde trappsteget var ju väldigt poppis för ett tag sedan så jag antar att han har något att ge. Den här var en sisådär historia måste jag säga, den var väl fin på sina håll även om jag aldrig tyckte att den kulminerade. Visserligen var det roligt ibland också, som när Angela kastar Jesusbarnet och det inte landar där hon vill. Men det som för mig lyfter denna historia, och var den enda anledningen till att jag köpte den är givetvis Wergelius illustrationer. Dom är helt makalösa i vanlig ordning och jag kan titta på dem hur länge som helst, ungefär med samma fascination som när man var liten och läste Pettsson böckerna. Bara för Wergelius skull är denna bok värld att läsas, så de stackars engelskmännen eller danskarna eller sådär som inte har honom som illustratör finner nog inte denna bok särskilt läsvärd.

#albertbonnier #bonnierförlag #frankmccourt

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla