• Clara Kron

”En gåva var en speciell egenskap som vida översteg vanliga människors förmågor.”


Titel: Monstrets dotter

Serie: De utvalda #2

Författare: Kirstin Cashore

Förlag: Semic

Utgivningsår: 2012

Sidantal: 508

Betyg: 4/5

Recensions-ex: Ja

Sjuttonåriga Flamma kan läsa människors sinnen och styra deras vilja. Hela hennes väsen är förföriskt, men folk minns hennes elake döde far och undrar om dottern är likadan. Flamma vill bevisa att hon inte alls är som sin far. Med hjälp av sina krafter försöker hon avstyra ett hotande krig. Hon börjar inse den fulla vidden av sin styrka och den skrämmer henne. Kommer hon att bli ett lika fruktansvärt monster som hennes far var, eller kan hon använda sin förmåga till att göra gott?

Inte heller denna uppföljare tar vid där den första slutade. Inte nog med att det inte är samma karaktärer, vi är inte heller i samma land som i Tankeläsaren. Istället för särlingar, med deras olikfärgade ögon ställs vi nu istället inför monster, som hela de sprakar i de mest fantastiska färger. Vi är nu i Dells, kungariket på andra sidan bergen som rustar för krig.

Inledningsvis i Tankeläsaren hade jag problem med att komma in i den, förstå mig på lagarna och geografin och jag var heller inte överförtjust i Kasta som då var huvudperson. Dessa problem stötte jag inte alls på i Monstrets dotter utan jag kände mig direkt som hemma och prologen är ljuvligt hemsk. I största allmänhet anser jag att boken är enklare att ställa sig till karaktärerna är verkligare och enklare att relatera till, mänsligare på något vis.

Jag tycker att det är en bra fantasy berättelse som är både spännande och rörande och romantisk, tjatet om Flammas ”måntaliga blödning” kunde jag verkligen varit utan, i alla fall mängden av gånger detta hände. Men de romantiska mötena gick däremot mycket mer smärtfritt förbi än i förra boken. Det är fängslande läsning och enda anledning att det tog mig så länge att läsa ut den är att jag hade den i utskrivet format, samlad i pärm, vilket gjorde det väldigt tungt att läsa i alla fall i sängen när man redan är trött.

Som jag har förstått det, när jag bara skummat lite grann, kommer även den tredje boken ha en ny huvudkaraktär men de tidigare kommer även de figurera i boken? Hur som helst längtar jag för upplösning och kommer sakna denna fantasyvärld när det är över, jag läser egentligen alldeles för lite fantasy av detta slag.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla