Clara Kron
Elva romaner om kärlek.
Eftersom imorgon, oavsett om vi vill eller inte, bryr oss eller inte, likväl är alla hjärtans dag tänkte jag att det i alla fall är ett ypperligt tillfälle för mig att boosta ett antal favoritböcker där romantiken har en mer eller mindre central roll.
Först ut är en riktig klassiker, Frukost på Tiffany’s av Truman Capote. Personligen föredrar jag boken över filmatiseringen med Audrey Hepburn, även om också den är en pärla. Men boken blir betydligt naknare och inte lika glättig. Det finns en skörhet i Holly som jag inte tycker kommer fram lika tydligt i filmen men som i alla fall går att ana i boken. Tunn roman med stor handling!
En av mina återkommande favoriter; Kärlekens historia av Nicole Krauss, och säkert en av de böcker jag oftast har refererat till i bloggen. Men den är helt enkelt perfektion. En ljuvlig skildring av en familj, en kärleksrelation och en uppväxtroman. Fullständigt älskar den. Läses gärna i kombination med Nicoles man Jonathan Safran Foers bok Extremt högt och oskyldigt nära. (Om jag skall vara helt ärlig stör det mig något gränslöst att hans böcker är så fint formgivna medan Kärlekens historia har ett fullständigt hopplöst omslag, nåja.)
Denna apokalyptiska triologi av Carrie Ryan, som inleds med De vassa tändernas skog, är för mig ett perfekt exempel på kärlek mitt i förtvivlan. Världen brinner, allt är åt helvete, saker i skogen vill äta upp dig, det är svårt att andas när en är instängd och trots allt skall en dessutom växa upp och bli människa. Och till råga på allt börjar även känslor växa och gro där allt såg ut att vara dött. Ingalunda ett nytt tema men så fint beskrivet. Och vidrigt. Vissa bitar fick jag läsa mellan glipande fingrar.
Turkisk konfekt av Jan Wolkers finns inte längre i tryck, men väl värt besväret att leta efter på antikvariat eller beställa från tillexempel Bokbörsen. Också återkommande nämnd här på bloggen, men det är den värd. Tunn, lättläst, full av kärlek och förtvivlan. Wolkers är som en aningen mindre provokativ Bukowski, som jag själv aldrig fastnat för, men utan att på något vis kunna kallas rumsren.
En klassiker varje välsorterat hemmabibliotek behöver, Peter Pan av J.M. Barrie. Har en bara sett Disney-filmen kommer nog denna vara en enorm överraskning. Det kan vara den mest rörande skildringen av hur smärtsamt det är att växa upp, som här för Wendy. Gråter mig alltid igenom de sista 20 sidorna. Men det är också en genial skildring av det eviga sommarlovet.
Ännu en kärleksroman förklädd till middle grade-bok. De hundra och en hundarna av Dodie Smith är en fantastisk bok, som både beskriver lyckan i ett nytt äktenskap men också de prövningar en ställs inför, inte bara i och med att ens valpar försvinner. Även här kommer antagligen språket positivt överraska den som endast sett filmen.
En fantastiskt snygg och härligt makaber grafisk roman av Kim W. Andersson är Love hurts. Även om historierna är uppskruvade och överdrivna så blir det aldrig för mycket, då känslan av att det är exakt sådär det känns, eller så en helst skulle vilja göra, ständigt är närvarande. Det finns även en uppföljare.
1999 debuterade den då 18åriga Åsa Ericsdotter med Oskyld. Den är omöjligt omöjlig att få tag på, själv har jag två makulerade biblioteksutgåvor, varav den ena blev massakrerad i min ungdom då den är fylld av förtrollande meningar. Låna på biblan, eller försök få tag på kanske Kräklek eller Äktenskapsbrott i stället.
En tyvärr aningen, läs mycket, hetronormativ, vithetsnormativ lista som till stor del behandlar polygamiska förhållanden, hur det är att vara i ett eller vilja befinna sig i ett. Den mest normbrytande av dessa är Written on the body, även om också Love hurts vidgar syn på kärlek. Har ni däremot förslag på romaner om kärlek som på ett eller annat sätt spränger gränser, är skriven av en icke västerländsk författare, eller övriga minoriteter så kommentera gärna.