• Clara Kron

”Du vaknar och minns att personen du älskade är död. Och du tänker: Är det sant?”


Titel: Fel grav och andra berättelser

Serie: Pretty monsters #1

Författare: Kelly Link

Förlag: X-publishing

Sidantal: 221

Utgivningsår: 2012

Recensions-ex: Ja

Betyg: 5/5

I Fel grav – och andra berättelser, möter vi bland annat en poesiskrivande yngling som gräver upp sin hastigt avlidna och nyligen begravda flickvän; en föräldralös, tankeläsande ung man som säljs av sin moster och skickas iväg för att passa upp på de mytomspunna Trollkarlarna i Perfil; en handväska som kan öppnas på två sätt – åt ena hållet är den som vilken handväska som helst men öppnar man den åt andra hållet rymmer den en hel by som tvingades ta sin tillflykt dit, en gång för länge sedan…

Åh, denna bok alltså, jag älskar den. Novellsamlingar i sig har jag varken för eller emot känslor till, sådär som vissa bara vill läsa noveller och andra skyr dem som pesten. Men några av mina favoritböcker har ändå kommit att vara av det slaget och denna är inte ett undantag. Skillnaden mot de tidigare novellsamlingar jag läst är dock att Fel grav är en samling av ”endast” fem noveller. Nu är ju det verkligen ingenting negativt,  men i alla fall novellen ”Trolleri för nybörjare” är betydligt längre än de andra, även om jag hade kunnat tillåta de alla att vara tjugo, trettio sidor till. Jag ville aldrig att de skulle ta slut. Men eftersom detta är en novellsamling tänkte jag prata om novellerna var för sig.

Fel grav – En mycket bra inledande novell, full av slående citat. Någonstans, relativt tidigt bestämde jag mig för, antagligen när det var någonting jag inte förstod, att det är så fint ändå att det är bara att acceptera och följa med ändå. Och det hjälpte antagligen stort, under hela bokens gång. För det finns ingen direkt linjär tidslinje för hur saker och ting berättas, det är inte kronologiskt rakt fram, men det är underbart ändå. Jag brukar ha problem med böcker som porträtterar poeter, men denna gång har poeten beskrivits med en lagom dos ironi och även om dikterna är betydande, så är det inte dem novellen handlar om.

Trollkarlarna i Perfil – Åh. Alltså. Det är så mycket hemskt i denna novell och tonen är så vemodig och uppgiven och besvikelsen på trollkarlarna sedan, allt är fångat på pricken och den är fullkomligt genialisk. Det behövs inte sägas mer om den.

Trolleri för nybörjare – Denna novell vävs samman med sig själv på ett rent makalöst sätt och jag älskar den verkligen. TV-programmet, duscharna, kyssarna, stjärnorna från taket, Gordon Mars. Allting är underbart. Jag vill så gärna vara där. Och Karl bitterhet för sin längd. Åh.

Sagohandväskan – Det gemensamma för dessa noveller är verkligen känslan, hur det känns då och där, där karaktärerna är och har varit, vad de genomlidit och varit med om. Är med om. I denna novell blir det en sådan härlig symbios av mormodern och dotterdotterns liv och känslor, som är så olika och ändå lika.

Specialistens hatt – Ja, vem älskar inte tvillingar, som Link själv säger i någon av de tidigare novellerna. Jag tror alla älskar tvillingar, alla som inte är en som kan försöka klura ut hur det är att vara en. Ändå är det inte något speciellt tvillingband denna novell handlar om. Men av någon anledning blir det ändå mer skrämmande med två identiska barn som huvudperson än ett. Denna historia ville jag verkligen skulle få fortsätta, även om slutet ändå var fantastiskt.

Jag är fast och betagen, och Shaun Tans illustrationer förhöjer det hela till skyarna. Kan det inte bli oktober snart så jag får läsa del två?

#kellylink

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla