top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Det här med att ha ett jobb man inte tycker om…

Detta blir tredje sommaren jag har jobbat på McDonalds. Det hela började egentligen rätt så romantiskt. Jag hade gjort lite vad som om somrarna tidigare, tagit ströjobb eller jobbat för mina föräldrar upp i Norrland. Men så träffade jag en karl och ville ju såklart spendera varje minut med honom, inte kunde jag kuska upp till norr då. Så jag sökte alla jobb som fanns i den lilla, lilla staden. Ett hörde av sig. McDonalds. Och jag fick jobbet. Och det har väl gått an. Eller nej. Det har alltid varit en kamp att ta mig dit och att förstå något form av värde i jobbet har i princip varit omöjligt. Men det har gått för jag har alltid haft skolstarten som en belöning i slutet på sommaren. Tills nu.

Nu startar ingen skola i september. Men schemat på jobbet fortsätter fyllas på. Med fler timmar, fler pass som inte passar mig, fler dagar av hetta i kläder som sitter fel och som inte andas, fler timmar av att städa upp andras skräp, fler timmar av att slänga mat med andra svälter, fler timmar av att göra rika rikare, fattiga fattigare och fetare fetare. Det finns ingenting hållbart i detta jobb, ingenting som representerar det minsta vad jag står för. Häromdagen hade en av mina kollegor försökt sjukanmäla sig för att hon var så stressad att hon hade spytt. Men eftersom det var mindre än tre timmar tills hon skulle börja så fick hon inte. Och jag fick en utskällning för att jag delade ut en mellan kaffe i en stor mugg då det annars inte fick plats extra mycket mjölk. Jag skulle såklart ha tagit betalt för en stor kaffe då. Och när jag sade ifrån fick jag hör att jag skulle ’göra mitt jobb’ och ’aldrig göra om det’.

Ni hör ju. Det går inte längre. Jag är en vuxen människa som har massor av fina utbildningar och kompetenser, ingen av dem kommer till användning här. Så. Idag tänker jag säga upp mig. Säga upp mig och hoppas att jag hitta något annat, nästan vad som helst, innan de sex veckorna av uppsägningstid är över. Jag funderar på att flytta till Göteborg ett år, kanske få jobb på en bokhandel eller kanske något som är ännu mer likt vad jag vill göra i slutändan. 

Så önska mig lycka till, hör gärna av er om ni vet något jobb som skulle kunna göra mig lyckligare. Och så misstänker jag att bloggandet kommer gå betydligt bättre för mig när jag inte slutar halv två på natten efter tio timmar, eller börjar halv sex på morgonen. 

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page