Clara Kron
Den vuxna skolgången i mitt liv.
Jag tänkte tala lite om skolorna jag har gått sedan jag tog studenten för det har hunnit bli en del. Och nu har jag precis sökt till sommaren och hösten och imorgon börjar jag en ny kurs så jag tänkte prata om dem med.
Först tog jag studenten från RHS gymnasium i Norrtälje, inriktning Internationell Design, det var jätteroligt och lärorikt och vi var den första klassen som hade detta program. Som projektarbete i trean skrev jag en novellsamling och formgav den som bok och vi fick egentligen ta oss an vad vi än ville.
Efter studenten var tanken att jag skulle flytta ned till Göteborg och läsa Barn och Ungdomslitteraturvetenskap men så kom jag in på Poppius Journalistskolas grundkurs i journalistik så jag stannade kvar och började på den istället. Det var fruktansvärt roligt och första gången någon bedömde mina texter för hur de var skrivna inte bara vad de innehöll, till skillnad från tentor och sådär. Klassen var underbar och lärarna var fantastiska, jag läste kvällskursen och efter lektionerna var över drack vi ibland öl på Akurat som bara ligger ett stenkast ifrån och som har Stockholms största utbud på öl. Goda vitlöksbröd har de också.
Samtidigt som jag studerade på Poppius på kvällarna läste jag Litteraturvetenskap I på Stockholms universitet. Vilket kanske inte var det smartaste jag gjort, läsa två stora kurser, varav Litteraturvetenskap I är gigantisk, samtidigt direkt efter studenten, utan att ha så värst mycket under västen i fråga om termer och begrepp. Och även om det till viss del förväntar att man skall förstå jargongen och jag många gånger inte gjorde det, så gick det ändå. För jag ville så gärna. Men ibland önskar jag att jag fick läsa om kursen ändå. Och förstå den lite bättre. Samtidigt som jag är hemskt glad att ha den gjord.
Efter denna termin började jag på Skrivarakademien och läste deras ettåriga linje Att skriva för barn och ungdom på distans. Kursen verkar inte längre finnas kvar, i alla fall inte med fokus på barn och ungdom vilket är synd för jag tyckte den var hemskt bra. Två gånger per termin, två dagar i taget, träffar man klassen och går på föreläsning med författar lärarna och den övriga tiden är man hemma och skriver på uppgifter. Som slutarbete skrev jag ännu en novellsamling och hade den underbara Anders Fager som handledare. Fantastisk karl!
Men efter en termin av att egentligen ändå bara vara hemma under dagarna tänkte jag att jag kan ju läsa någon mer kurs samtidigt. Så jag började på Kulturvetarlinjen, vilket nu mera heter Kulturvetarprogrammet, på Stockholms Universitet, då kunde jag ju tillgodoräkna min litteraturvetenskap från tidigare. Mycket bra. Denna termin blev det Kulturvetenskaplig grundkurs och den var verkligen grundlig och bra, denna kurs hade jag behövt inför första litteraturvetenskapen så jag rekommenderar verkligen att ta det i rätt ordning om ni funderar på att läsa litteraturvetenskap inom kulturvetarlinjen. Kursen består av fyra små kurser, Kulturbegreppet, Kulturteorier, Vetenskapsteori och argumentationsanalys och tillsist Vetenskaplig Uppsats där jag glatt skrev om vampyrer.
Sedan var det äntligen dags för litteraturvetenskap igen, Litteraturvetenskap II närmare bestämt. Den inleds med Litteraturvetenskaplig analys och sedan får man äntligen välja temakurs! Av Barn- och ungdomslitteratur, Postkolonial roman, Svensk novell och Litteratur och kön i 1800-talets litteratur valde jag givetvis Barn- och ungdomslitteratur med den underbara Kristin Hallberg. Uppsatsen här blev, som ni kanske mins, om papporna i Astrid Lindgrens böcker.
Och nu är vi inne på den nuvarande terminen alltså. Litteraturvetenskap kandidatkurs, och efter att ha tagit mig igenom Teorin och metoden så sitter jag nu och skriver C-uppsats i ämnet Barnlitteratur och estetik som har varit en underbar kurs under ledning av Janina Orlov.
Snart börjar ju sommarlovet och som vi vet har ju jag ett jobb som jag är sisådär tillfredsställd med… Så jag sökte några sommarkurser på distans för att pigga upp mig. Antagningsbeskeden har inte kommit ännu men jag gick loss och sökte alla möjliga roliga.

Mest av allt vill jag såklart läsa Harry Potter kursen så jag hoppas att jag får en plats. Men de låter ju alla tämligen underbara och jag får läsa totalt 15 poäng på sommaren så jag hoppas på vampyrer också.
I höst har jag något, om jag förstått det rätt, som kallas bredningstermin. Man läser tre terminer i sitt huvudämne, i mitt fall litteraturvetenskap. Och sedan en termin med egentligen vad man vill. Men jag vill ju bara hålla på med litteratur så jag höll mig på mattan och valde lite småkurser där ifrån:

Jag har länge velat läsa Mumin kursen som ges som 7,5 poängare men givetvis fanns den inte tillgänglig denna termin, så jag höll ju på att sätta mitt morgonkaffe i halsen när jag såg att det däremot fanns en Fantasykusk. Klappat och klart att jag ville ha den! Kärlek, motstånd, medier vet jag inte riktigt vad den är men man får skriva i alla fall. Sedan hade jag tänkt att läsa en 15 poängs kurs i Folklore, och på så vis ha mina behövda 30 poäng för terminen, men den bestämde sig för att vara en 7,5a denna termin. Jaha.. Så jag fick tänka om. Detektivromanen har både Sherlock Holmes och Ture Sventon på sin kurslista så jag slog till. Barn- och Ungdomslitteratur I tror jag inte att jag är behörig till att läsa ännu men jag sökte av bara farten i alla fall. Och resten verkar också vara stabila och bra kurser. Men vi får se hur det går.
Imorgon startar i alla fall en ny kurs för mig, eller kurs och kurs, fyra tre timmars tillfällen nu i april är det. Publicering – ett expanderande fält med Nille Svensson på Beckmans. Jag är hemskt taggad och tror det blir mycket bra! Det var ungefär det jag hade att säga om mina studier, vad har ni andra tänkt läsa i höst? Om ni ska plugga något alltså.