Clara Kron
”Den var inte så märkvärdig, men den betydde allt för den lilla trädgårdsmästaren.”
Emily Hughes är en illustratör från Brighton som jag har följt på håll ett tag. För ett tag sedan tipsade jag om när hon bloggade för Picturebook Makers om arbetsprocessen med hennes bok Wild som kom 2013. En process som verkade väldigt genomtänkt och var så spännande att läsa om att jag hoppas att även den titeln kommer på svenska.
Alldeles nyss kom Rabén och Sjögren dock ut med hennes Den lilla trädgårdsmästaren, en färgsprakande blomsterorgie tillägnad Emily Hughes pappa med orden ”Petunior blommar för dig än, och det gör jag också”. Boken so form är relativt klassisk för att vara en bilderbok, en ganska knubbig rektangel, men med lyxig tygrygg och på 40 matta sidor i stället för det vanligaste 32.
Titeln Den lilla trädgårdsmästaren vaggar in en i den falska uppfattningen om att det är han som är huvudpersonen, men en märker snart att det är trädgården, och alla dess myllrande blommor som är den verkliga hjälten. Boken börjar med att vi får reda på att trädgården kanske inte må vara så märkvärdig, men det är trädgårdsmästarens hem och den betyder allt för honom, men ganska snabbt får vi veta att hur hårt han än jobbade inte spelade någon roll. Han var för liten och lyckades bara hålla en enda blomma, i hela den stora trädgården, blommande.
En natt så somnar han mitt i en önskan om att någon skall hjälpa honom med trädgården. Och medan den utmattade trädgårdsmästaren sover sig igenom både dagar och nätter börjar saker hända i trädgården. När han en månad senare vaknar upp har hela hans värld förändrats.
Historien har en relativt enkel cirkelberättelse där trädgården och trädgårdsmästaren är beroende av varandra i lika stor utsträckning. Det är dock i bilderna och inte i texten den största behållningen finns att finna. Emily Hughes har ett rakt och enkelt språk utan större poetiska utsvävningar, en fin kontrast till illustrationerna. Där får varje blad och grässtrå komma till sin rätt och ges det utrymme det behöver. I illustrationerna figurerar också så mycket mer än det som finns i texten, som trädgårdsmästarens vänskap med en mask. Ett tydligt barnperspektiv finns också med Hughes då detta på inget vis blir en trädgård en vuxen, strukturerad yrkesperson skulle ha anlagt. Detta är en trädgård för och av barn.
Men visst kan en finna spår av så väl engelska trädgårdar som skolplanscher och William Morris mönstertratition i illustrationerna, dock bidrar Hughs med spår av både fantastik och sin helt egna ton. Att öppna boken är som att kliva in i en botanisk trädgård mitt i vintern, att lapa c-vitamin när solen är i moln. En mycket fin bok att återkomma till ofta med andra ord.
Detta är ett recensions-ex från Rabén och Sjögren.