top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Da Capo-onsdag: Trollkarlen från Oz

En dag för sent kommer veckans Da Capo-onsdag. I går gick nämligen i firandets tecken då vi fick tillbaka hemtentorna i Litteraturvetenskaplig teori och metod och jag var övertygad om att jag skulle ha fått icke godkänt men så var inte fallet. Nåväl ibland blir livet lite försenat men nu är vi på banan igen!


Trollkarlen från Oz är ännu en av de klassiska sagoböckerna jag älskar, och jag börjar ana ett mönster här bland på onsdagarna. Nåväl, boken kom ut första gången 1900 och är skriven av Frank L. Baum. Det är fantastiska barnböcker det här, totalt skrev Baum själv 14 stycken, vilka alla gavs ut av Delta Förlag när det begav sig, men de är såklart svåra att få tag på nu för tiden. Mitt kommunala bibliotek har dem dock alla i sitt magasin och för två vintrar sedan läste jag dem alla. Nu för tiden brukar man nöja sig med att endast översätta just Trollkarlen från Oz, senast var B. Wahlström 2011 men den kom även som En bok för Alla ett par år tillbaka. Efter att Baum avlidit fortsatte hans förlag att ge ut OZ-böcker, 26 böcker av totalt fem olika författare, dessa har vad jag vet däremot aldrig blivit översatta till svenska.

Om du inte redan läst den är det dags, annars kan du iofs också ta dig tid att se musikalen med Judy Garland från 1939. Men några av de utgåvor av boken som finns att köpa nu är dessa, som vanligt, klicka på bilden för källa;


#franklbaum #judygarland #trollkarlenfrånoz

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page