• Clara Kron

Da Capo-onsdag; Peter Pan och Wendy.


Denna onsdag, (jag vet att i praktiken är klockan tyvärr över tolv men det har varit en sinnessjuk upptagen vecka så detta var det bästa jag kunde göra), skall vi tala om en av mina absoluta favoritböcker. Peter Pan och Wendy av J.M. Barrie. Alla som inte läst den och bara sett Disneyfilmen borde skämmas oavsett om de tycker om filmen eller inte. Det finns få saker så bra som denna bok. Den är älskvärd, rolig, blodig och också hopplöst sorglig. Jag vet inte riktigt varför jag tycker den är sorglig egentligen, jag varenda eviga gång gråter jag som om någon satt en kniv i mitt hjärta och vridit om. Den är hur som helst underbar i alla dess avseenden. Skulle Peter någonsin växa upp skulle han nog vara min största litterära crush.

För något år sedan kom den ut på svenska med nya illustrationer av den australienska konstnären Robert Ingpen, makalösa bilder, men till mitt stora förtret har översättaren gjort ett förfärligt jobb. Jag menar, när man har en så pass ikonisk dialog med kyssar och fingerborgar och det alltid har varit kyssar och fingerborgar, då går det inte att översätta detta till ”puss”. Därför brukar jag för sakens skull, varenda gång jag läser om denna makalösa bok läsa i en tidig översättning eller på engelska men kolla på bilderna i den nya.

(Detta stör mig lika mycket som när någon i en engelsktalande film säger tillexempel ”I love you” eller ”I love dogs” och översättaren av någon outgrundlig anledning översätter till ”gillar”. Hade dom gillat hade de sagt ”like”.)

Hur som helst. Läs den. Nu.

#jmbarrie #peterpan

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla