top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Da Capo-onsdag: Jakob Wegelius och hans storhet.


Idag tänkte jag prova på något nytt denna Da Capo-onsdag, nämligen tala om ett helt författar/illustratör-skap. Närmare bestämt Jakob Wegelius. Första gången jag  kom i kontakt med honom var när jag, för ett par år sedan, av en slump hittade Spionerna i Oreborg på någon loppis och tyckte den såg trevlig ut så jag köpte den även fast jag vill minnas att det kostade rätt många tior, sex stycken tror jag. Efter att ha läst den kunde jag utan svårighet dock konstatera att den var värd varenda öre. Och så började jakten. För visst måste han ha skrivit mer?


Det gjorde det tack och lov, men vid det taget bara två andra böcker.  Esperanza och den förtjusande Herr Balders hemlighet som jag till min lycka hittade en tid senare. Precis som Spionerna i Oreborg är den finurlig och rolig med en del spänning och makalösa illustrationer, denna gång dessutom i färg. Dessa tre böcker kom innan 2000talet sett sin gryning och jag tycker fortfarande att det är märkligt att jag inte blivit introducerad för dem tidigare.


Det skulle dock dröja 11 år till nästa bok, 2008 kom den Augustpris belönade boken Legenden om Sally Jones. 2008 tilldelades Jakob även Maria Gripe-priset. Legenden om Sally Jones är precis som de övriga fantastisk i sina illustrationer och det är en mycket gripande och spännande historia, detta är också en av de böcker som fortfarande finns i tryck på svenska och går att köpa så passa på innan den tar slut som de övriga! 2008 kom även Frank McCourts Angela och Jesusbarnet med Wegelius illustrationer ut och för mig är dem de enda som lyfter boken, men det har jag redan talat om.


Förra sommaren lyckades jag kommer över hans loggbok från resan till Antarktis med statsisbrytaren Oden, Teckningar från Antarktis, denna bok vänder sig inte, som tidigare, till yngre människor och är heller inte skönlitterär utan snarare en illustrerad dagbok från denna sex veckor långa resa. Men den är absolut lika läsvärd för det.


Och idag fick jag hem den ljuvliga pekboken Bland vågor och moln från 2009. Ovanliga och vanliga luft- och sjöfartyg trängs i denna bok. Helt utan handling med bilderna är så personliga att jag tänker mig att det går utmärkt att komma på en historia till varje bild ändå medan man läser högt.

Esperanza är jag just ännu bara i början av men än så länge är jag inte det minsta besviken. Om du inte redan läst något av Wegelius blir detta veckans hemläxa.


#antarktis #sallyjones

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page