top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Da Capo-onsdag.

Okej, jag vet att klockan är tyvärr efter tolv och därmed inte längre onsdag. Men jag hade, som tidigare talat om, tänk att börja med att berätta om böcker jag läst innan jag började bokblogga; Da Capo-onsdagar! Tada! Först ut i denna förträffliga nyhet i bloggen är Vindens skugga och Ängelns lek av Carlos Ruiz Safón.


Detta är två fantastiska böcker som jag läste första direkt när de kom ut på svenska, någon gång 2005 för Vindens skugga alltså. 2009 för Ängelns lek. Sedan dess har jag köpt dem varje gång jag hittat dem på second hand butiker och trugat på folk och fä dem. Min bästa vän älskar dem han också och vi turas om att läsa om dem vartannat år sådär. I alla fall första delen.

Vindens skugga handlar om unge Daniel vars mamma nyligen har dött. Han är tio år gammal och bor i Barcelona på slutet av 30talet början av 40. En dimmig och tidig morgon tar  hans pappa, som äger ett antikvariat, med Daniel till De glömda böckernas bokkammare. Som förstagångsbesökare får man välja ut en bok att sedan vara väktare av för resten av livet för att den inte skall glömmas bort, och boken som väljer Daniel är Vindens skugga. Ett antal år senare är det fortfarande Daniels favoritbok och han dras in i ett olidligt spännande och hemskt äventyr, allt på grund av den där boken med röda läderpärmar. Det är en uppsjö av fantastiska karaktärer och spännande vändningar och det går verkligen inte att lägga ifrån sig boken.

Ängelns lek är del två i samma serie men utspelar sig en generation tidigare, vilket jag finner fullkomligt genialt. Så många av frågor från den tidigare boken får till viss del svar men det ställer också nya frågor. Man får ut mest av böckerna av att läsa dem i samma veva och även om jag skulle rekommendera att absolut läsa Vindens skugga först, trots den omvända kronologin, så fungerar det att göra tvärt om också.

Snart kommer även den tredje delen ut på engelska, jag har ingen aning om var den befinner sig tidsmässigt i jämförelse med de andra, eller ur vems synvinkel den är skriven, och det är en del av charmen också. Om jag inte minns fel så tycker jag mig ha läst att det skall bli fyra böcker i serien totalt. Ruiz Safón har även skrivit tre ungdomsböcker som finns översatta till engelska, The prince of mist, Midnight Palace och The Watcher in the shadows. Än har jag tyvärr inte hunnit läsa någon av dem, eller egentligen inte köpt dem än och de finns inte på mitt bibliotek, men jag kommer, så fort chansen kommer, att läsa även dem.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page