top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Cross over litteratur.

Denna vecka vill Lyran att vi berättar om tre bra crossover böcker, jag personligen är inte helt med i vad som definierar en cross over bok mer än att den skall kunna passa både en yngre och äldre läsare. Antagligen gills då tyvärr inte högläsningsöcker som även högläsaren har stor behållning av, typ Det susar i säven som är tämligen ålderslös. Utan snarare de böcker föräldrarna snor till sig av barnen/ungdomarna för att läsa själva eller sådana som helt enkelt får en annan eller en ytterligare läsare än den tilltänkta. Jag vet faktiskt inga böcker som definitivt getts ut som cross over och går därför på känsla.

Kristin Cashores De utvalda böckerna, med betoning på Tankeläsaren, tyckte jag väldigt mycket om och jag tror inte diskussionen i dennes fall kommer vara huruvida det är en ungdomsbok eller inte, snarare kommer den få försvara sig för att den är fantasy och har en kvinnlig huvudroll. Men jag tycker ändå denna bok är så pass bra att den passar de flesta folk oavsett kön eller ålder, eller om man är en gedigen läsare av fantasy eller nybörjare, givetvis är den ingenting för de aldra yngsta men från att man kan välja själv tror jag den är ypperlig.

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón är utgiven som en vuxenbok. När jag första gången läste den var vid utgivandet på svenska, så det torde vara 2005 och då var jag 16, alltså inte den tilltänkta läsaren. Ändå älskade jag den direkt. Det har sedan dess fortsatt vara en stor favorit, och eftersom man får följa Daniel från ung ålder till ung vuxen tror jag inte att den behöver stå på bara vuxenhyllan. Det är fantastiskt spännande och välskrivet, och det uppskattar nog de flesta oavsett ålder.

Och nu till graalen, Boktjuven av Markus Zusak. Den är utgiven för 15+, handlar Liesel som är kanske 8-12 under bokens gång, och aldrig har väl mer vuxna människor hulkande gråtande tagit sig igenom en bok än denna. Jag tycker det är en fullkomligt fantastisk bok som också den blir tidlös och i mina ögon inte går att kategorisera in i ett speciellt fack och borde sådeles passa de flesta.

Det finns givetvis mer att hämta, speciellt om man är intresserad av ett speciellt ämne eller genre går det lätt att hitta böcker som är bra oavsett vilken ålder de är utgivna för. Gillar man vampyr böcker är det ju givetvis klart att man söker sig till de bästa vampyr böckerna och struntar i vilken ålder som ”egentligen” skall läsa dem. Själlös-serien är ypperlig, är man bara beredd på sexscenerna tror jag den underhåller de flesta, De vassa tändernas skog känns också ålderslös, snarare måste man klara av de blodiga bitarna, Tove Janssons Mumin-serie har definitivt något för alla och ett sådant här inlägg går väl inte att göra utan att nämna Harry Potter.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page