• Clara Kron

”Cinder såg sig vaksamt omkring en gång till, innan den första kittlingen av yrsel drabbade he


11235712

Författare: Marissa Meyer

Titel: Cinder

Serie: Månkrönikan #1

Förlag: Mix Förlag

Sidantal: 396

Utgivningsår: 2012

Recensions-ex: Ja

Betyg: 4/5

Cinder är 17 år och Nya Beijings bästa mekaniker. Som cyborg har hon inga rättigheter, och hennes styvmor lägger beslag på allt hon tjänar. En dag dyker prins Kai upp vid Cinders marknadsstånd. Den omsvärmade prinsen har ett uppdrag åt henne – och snart är de båda indragna i den onda Måndrottningens intriger. Samtidigt härjar en dödlig pest på Jorden. Cyborger som utses till försökskaniner har ingen chans att överleva …

Disneys Askungen har alltid varit något av ett hatobjekt för mig, Askungen känns lite våpig och hennes drömmande utan att tänka en tanke på att fly irriterar mig. Jag har aldrig fått den sagan att riktigt gå ihop. Med Cinder var det annorlunda. Hon är allt annat än ett våp, visserligen är hon genetiskt omformad så att hennes intelligens blir något förbättrad i och med hennes ständiga tillgång till internet men förutom det kan det inte förnekas att hon är väldigt handlingskraftig. Visst hon är också 17 år gammal och gör beslut aningen förhastade ibland. Det känns som om dagens böcker nästan alltid har ett stråk av att huvudkaraktären helt okaraktäristiskt måste göra precis tvärt om emot vad den har blivit rekommenderad.

Men förutom det var det en spännande läsning hela tiden, och en fascinerande värld och hur allting hänger ihop. Personbeskrivningen är aningen knappa, och subjektiva, vi får tillexempel veta att prins Kai är synnerligen snygg men ingenting om hur han faktiskt ser ut beskrivs. Detta är som vanligt både på ont och gott, man kan föreställa sig själv, men några hållpunkter att hänga upp föreställningen på skadar aldrig.

Jag längtar verkligen till att läsa fortsättningarna, och del två kommer på engelska nu i februari. Men även den svenska utgivningen är planerad till någon gång 2013 så jag kommer hålla ut till den, allt för prakten i bokhyllans skull ni vet. Om dessa fyra delar tillsammans blir så fantastiska som jag hoppas kan det verkligen bli något stort. Jag har googlat lite, och bok två kommer heta Scarlet, vilket givetvis blir en parafras på Rödluvan. Men del tre och fyra heter Cress och Winter, Cress får mig att tänka på cressent moon men jag kommer inte på någon sagofigur som kan passa där, ingen självklar för Winter heller, har ni några idéer?

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Jag låg hemma i sängen igår och tänkte hur trevligt det vore att få blogga lite. Svårt utan internet ni vet. SÅ jag kom på genidraget att jag kunde ju spela in en video, få lite (läs mycket) bokprat u