top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Barn- och ungdomsböcker jag tror blir nominerade till Augustpriset.

Jag är, som ni kanske vet, Augustambassadör, vilket innebär att jag rapporterar om Augustpriset, specifikt barn- och ungdomsbokskategorin. Nästa måndag tillkännages de sex nominerade titlarna i kategorien. Nu tänkte jag att jag skulle ägna mig åt att gissa vilka som blir nominerade i år. Vill en förresten vara med på nomineringskvällen är det möjligt, fb-eventet är här. För att kunna sia om vilka titlar som skulle kunna vara nominerade måste en ju veta vilka som ens får nomineras. Här är reglerna:

Boken ska vara skriven på svenska språket. Boken får alltså inte vara en översättning. Svenska ska vara originalspråket.

Boken ska vara en originalutgåva, oavsett format, med andra ord får innehållet inte tidigare ha varit publicerat i bokform.

Boken får tidigast vara utgiven den 24 oktober 2016 och senast den 22 oktober 2017.

Boken måste finnas i handeln senast v. 43 2017.

Uifrån detta, och tidigare års nomineringar, tänkte jag nu både gissa vilka jag tror blir nominerade. Jag kommer också att skriva om vilka jag hoppas blir nominerade, trots att tidigare års nomineringar borde lärt mig annorlunda.

Först ut, Eva Lindström blir så gott som alltid nominerad. Hon har nominerats totalt tolv gånger, elva gånger med verk där hon själv varit såväl författare och illustratör, och en gång när hon enbart illustrerade. Det var boken Snöret, fågeln och jag, skriven av Ellen Karlsson, och den vann också. Under det tillåtna tidsspannet har hon denna gång kommit ut med två titlar, Kungen och drottningen (Alfabeta, 2017) och Den stora vännen, skriven av Ylva Karlsson, (Urax förlag, 2017). Jag blir förvånad om åtminstone inte en av dem blir nominerade.

En annan gigant i bilderboksvärlden är Anna Höglund, som blivit nominerad totalt sju gånger, och vann 1996 med boken Min syster är en ängel, skriven av Ulf Stark. I år är hon aktuell med två böcker, Alla frågar sig varför tillsammans med Eva Susso (Lilla Piratförlaget, 2017) och Titta, Hamlet! tillsammans med Barbro Lindgren, (Karneval förlag, 2017). Då den senare är en pekbok tror jag snarare att den filosofiska faktaboken får en nominering i år.

På tal om Ulf Stark så är även han en veteran i Augustpriset. Tyvärr gick han bort i somras, men han hann ändå skriva en del böcker som skulle kunna komma att bli nominerade. Bland annat dessa tre: bilderboken En natt vill Nalle vara stor tillsammans med Charlotte Ramel, (Lilla Piratförlaget, 2017), Amy, Aron och Anden tillsammans med Per Gustavsson, (Bonnier Carlsen, 2017), och mellanåldersboken Åskan, tillsammans med Marcus-Gunnar Pettersson (Brombergs förlag, 2017). Då det är sista chansen att nominera Ulf Stark, såvida han inte har lämnat opublicerade manus bakom sig, så tror jag absolut en av av dessa blir nominerade.

Marcus-Gunnar Pettersson har verkligen setts överallt det senaste året, men en böckerna han illustrerat som jag tror blir nominerad är den fantastiska bilderboken Det magiska stoftet skriven av Stefan Casta, (Bokförlaget Opal, 2017).

Ett förlag som ofta blir nominerat, med tanke på dess storlek, är Urax, och förutom Den stora vännen har de kommit ut med ytterligare ett antal böcker som skulle kunna bli nominerade: Låtsasheten av Nathalie Ruejas Jonson, Jättejättebråttom av Ebba Forslind och Kattfesten av Siri Ahmed Backström, (samtliga 2017). Ett annat mindre förlag som också sticker ut är Mirando, i år har de gett ut två böcker som jag skulle bli förvånad om endera inte blev nominerad: Oväder av Clara Dackenberg och Tuvalisa Rangström, och Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg.

En illustrerande författare som tyvärr aldrig blivit nominerad, trots välförtjänt, är Sara Gimbergsson. I år har hon kommit ut med en handfull böcker, och det är på tiden att hon nomineras. Gärna för en av de fina bilderböckerna hon gjort tillsammans med Lena Arro, som heller aldrig nominerats. I år kom deras Tore Silver Visselgren (Bokförlaget Opal) och den är absolut värd en nominering.

Några kategorier som sällan blir nominerade är tyvärr uttalat lättlästa böcker, mellanåldersböcker, faktaböcker eller genrelitteratur. Vilket är synd. På mellanåldersfronten är Haj-Jenny av Lisa Lundmark och Charlotte Ramel (Natur&Kultur, 2017) en personlig favorit som jag tror blir nominerad. Denna månad kom del nio i fantasyserien PAX ut, Maran av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson (Bonnier Carlsen). I och med att ingen av de tidigare delarna blivit nominerad skulle jag dock tro att juryn väntar med att nominera till den tionde och avslutande delen, eller struntar i det helt. På samma vis tror jag de gör med Charlotte Cederlunds otroligt bra Idijärvitrilogi, väntar till nästa års avslutande del snarare än nominerar årets Gryningsstjärna, eller struntar i nominering helt. En annan fantasyroman som är fin nog att nominerad är Frida Nilssons Det tunna svärdet(Natur&Kultur, 2017). Och vore det inte fantastiskt om lite skräck nominerades? Kanske Sara Bergmark Elfgrens Norra Latin(Rabén&Sjögren, 2017), Helena Dahlgrens Orkidépojken (Lava förlag, 2017) eller novellsamlingen Höstväsen (B. Wahlströms, 2017).

Ungdomsromanerna brukar dock bli väl representerade när det kommer till nomineringar. Under den tillåtna perioden har en hel drös fina kommit ut, och detta är ett par jag tror och hoppas blir nominerade: Anna Ahlunds Saker ingen ser (Bonnier Carlsen, 2017), Yrsa Walldéns Allt jag inte sa (Vox by Opal, 2017), Under odjurspälsen av Klara Krantz (Alfabeta, 2017) eller Mia Öströms Vakuum(Lilla Piratförlaget, 2017).

Vilka tror eller hoppas ni blir nominerade i år?

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page