top of page
  • Skribentens bildClara Kron

❤ Astrid ❤ Ingrid ❤


Såhär dagen efter Astrid Lindgrens dödsdag tänkte jag passa på att tipsa om tre otroligt fina böcker som kom förra året. En om Astrid Lindgren och två om Pippi-illutstratören Ingrid Vang Nyman.


Astrid Lindgren av Agnes-Margrethe Bjorvand och Lisa Aisato (Modernista, 2016) är en illustrerad faktabok om Astrid Lindgren i kronologisk ordning. Boken är stor, färgrik och fullproppad med ett potpurri av fakta, kuriosa och citat för att förklara Astrid Lindgren och hennes liv. Tonen riktar sig snarare till barn än vuxna, men tänker att den senare gruppen har lika stor behållning av boken ändå. Främst skulle jag säga att detta snarast är en bok för fans som vill veta mer om Astrid Lindgren men som kanske tycker att en hel biografi blir för långläst. En kan läsa den i ett sträck eller som med andra riktigt bra faktaböcker, göra nedslag lite här och var och ändå få ut något av läsningen.


Vår Pippi – Vår Vang med Gunna Grähs och Ulla Rhedin som redaktörer (Salikon, 2016) är så fruktansvärt nördig att jag blir alldeles lycklig. Det jämförs bildrestaureringar med original, färgåtergivningar synas i sömmarna och perspektiv diskuteras. Vang Nymans förespråkare av illustratörers rättigheter och dennes ersättning hyllas, och hur detta påverkade relationen Nyman och Lindgren emellan lyfts också fram. En får se hur nutida illustratörer inspirerats av Vang Nyman, hur de tolkar hennes målningar och det förklaras varför Vang Nyman var så banbrytande. Det är fullt av bilder, intryck, fakta, hemligheter och otroligt spännande för den som är det minsta intresserad av bild och form. Där En fanfar för bilderboken var bred och grundläggande är Vår Pippi – Vår Vang på bästa möjliga vis närläsning av ett konstnärsliv.


Ingrid Vang Nyman – En biografi av Lena Törnqvist (Salikon, 2016) är precis det en vill att en biografi ska vara, lättsam ton trots mängder av fakta. Jag älskar särskilt att en tror sig ha relativ koll på Vang Nyman, i och med att en ställts inför hennes illustrationer hela sitt liv, men när en läser Törnqvists bok inser en att en har så gott som ingen koll alls. ”Visst kunde Vang Nyman framstå som stark, självständig och upprorisk, för att inte säga stridslysten, och precis som hos Pippi fanns där också under ytan en sårbarhet och längtan som hon i det längsta försökte dölja.” Både hennes privatliv och hennes yrkesliv berättas det här utförligt om, hur hon utvecklade sin stil, hur bilden av Pippi förändrades över tid och hur hon stred för sin rätt. Men biografin berättar också om hennes längtan ut i världen, om Amerika-resan hon aldrig kom att göra och om hennes illustrationer av platser långt borta, dit hon aldrig själv hann åka. Hon ville till ett så exotiskt ställe som möjligt och illustrerade barn från Grönland, Sydafrika, Japan och många, många ytterligare länder. En fantastiskt fin biografi om en inspirerande konstnär och ett sorgligt människoöde.

Böckerna är mottagna från förlagen som recensions-ex. Åsikterna är dock, som alltid, mina egna.

#AstridLingren #IngridVangNyman #modernista #Salikonförlag

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page