top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Ananas, Anatarktis, aprikosfärgade kritor och allting på en och samma gång.

Det kommer så himla många fina böcker nu för tiden, och jag vill såklart visa er dem alla. Så därför blir det barnboksonsdag denna vecka också. Denna gång fokuserar jag på myllrande färgstarka böcker, alla fem perfekta som gå bort-presenter, examensgåvor eller bara som en färgklick en regnig vårdag som denna.

Först ut är Allt av Marc Martin från fina Mirando book. Den har som avsikt att verkligen beskriva, förklara och visa allt. ”En bok om [nästan] allt för alla”. Uppslagen är uppdelade geografiskt, men inte efter världsdelar eller länder eller sådant, det blir både ock, micro och macro. Ena uppslaget kan fokusera på något så gigantiskt som hela Antarktis medan nästa zoomar in på Ulaanbaatar, och nästa därpå kan vara Galápagosöarna. Faktan är också den hög och låg, kuriosa som att Stalinskraporna i Moskva också kallas de sju systrarna och att Cheopsypyramiden i Kairo är 138,8 m lång och består av ungefär 2,3 miljoner stenbock. Illustrationerna är många gånger ljuvligare än faktan, färgerna är varma och mjuka, och en känner för att kliva ner i boken. Du kommer inte kunna använda boken som uppslagverk om de olika platserna, och tur är väl det – sådana finns det ju redan en uppsjö av, men du kommer få lära dig saker du inte hade en aning om, och känna som att du varit på en kort semester.

Om Allt kanske inte var så djupgående eller överskådlig så är Botanicum av Katie Scott och Kathy Willis från Rabén och Sjögren ett fullständigt praktverk när det kommer till bildning och korrekthet. Här lär du dig ALLT du någonsin velat veta om växter och blommor. ”Växter finns överallt på jorden. De kan leva i nästan alla miljöer på de högsta bergen och i de djupaste dalarna, i kalla och torra klimat och på de varmaste och fuktigaste platserna” börjar boken. Sedan följer ett gediget index och ett kapitel om de allra första växterna, för att resten av boken vara uppdelade efter olika sorters grupper. Här lär jag mig att det finns skära ananasväxter, att det finns bevis för humles användning i ölbryggning så tidigt som för nära tretusen år sedan och att jättenäckrosens blad är så stora och flyter så bra att att ett barn utan problem kan sitta på den. Detta är den florabok en alltid velat ha. Den stora, gigantiska, faktamyllrande och världsomspännande. Med latinska namn, skolplanchliknande illustrationer och ett tillgängligt språk är den allt en växtgäri kan önska sig.

Allt fantastiskt du kan bli från Brombergs är Emily Winfield Martin första bok på svenska. Men hon är sedan tidigare världskänd för sina distinktiva illustrationer av tjuvar, djur och tatuerade män, en känner direkt igen hennes verk. Denna bok känns som en tydlig nutida parafras på Dr Suess Oh, the places you’ll go!, men trots att den kanske inte är den mest nyskapande i sitt syfte, och i ärlighetens namn kanske passar sig bättre för betydligt yngre läsare än Seuss, så är går den inte att komma ifrån hur fin den är. Tonen i både text och bild är mjuk och ljuv, det finns vuxenblinkningar i zebratapeter och representationen i vad en kan bli är hög. En särskilt fin bok att ge bort till någon ny i världen.

Kritorna protesterar av Drew Daywalt och Oliver Jeffers från Bonnier Carlsen är genial. Den handlar om Hugo som kommer hem från skolan och tänker rita och färglägga, men kritorna har stuckigt och lämnat en bunt brev. Ett argt från röda kritan som får jobba JÄMT och ett ledset från beiga kritan som inte vill bli kallas mörkgul, och som är avundsjuk på bruna kritan för att hen får färglägga alla hästar och hundvalpar. Vita kritan känner sig tom, gula och orangea kritan har slutat prata med varandra. Ja, ni hör ju. Geni. Det rosa uppslaget kanske kunde ha varit lite roligare ut ett genusperspektiv, men rosa kritan försöker i alla fall få Hugo att förstå. Texten är rolig, och Jeffers illustrationer och collage är som vanligt fantastiska. En strålande bok om att en kan tänka och prova nya sätt.

Allting händer av Anders Holmer från Natur och Kultur är hans debutbok men också en bok på rim. Även i denna bok myllrar färgerna, och som en kan gissa sig till av titeln så händer här allting. Björnar letar honung, höjdrädda sjöhästar får panik och ibland blir tonen ganska härligt morbid. Som här: ”haren kokar vild buljong/smakar päls och harlkalsong/snart så kommer alla gäster/de får äta kalla rester”, till detta illustration på en kanin i en kastrull. Trots att det är en rimmande berättelse känns det sällan tillrättalagt, nödrimmat eller stelt, något som säkert hjälps av att varje uppslag också i denna bok visar något nytt istället för att bilda en kronologisk saga. En mycket fin debut allt som allt.

Böckerna är mottagna från förlagen som recensions-ex. Åsikterna är dock, som alltid, mina egna.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page