top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Always.

Idag är det den andra maj, vilket som bekant även Battle of Hogwarts-dagen, eller i folkmun också kallat Harry Potter-dagen. Jag tycker ju Harry Potter som litterär serie är the bomb, själva karaktären Harry kanske inte är min stora favorit, men många gånger får jag kanalisera min inre Hermione för att få saker gjort. I alla fall. Böckerna banade verkligen väg för fantastisk litteratur och normaliserade läsandet av den, och böckerna betydde, och betyder fortfarande, otroligt mycket för läsare världen över. Så idag tänkte jag att vi skulle gotta oss lite, låta våra inre fangirls komma fram ur garderoben helt enkelt.

Event:

anigif_enhanced-31793-1406241276-1_preview

Bland mina Facebook-event just nu gömmer sig inte mindre än två Harry Potter-relaterade. Det måste vara första gången någonsin, men likväl känns det så himla bra. På lördag, den 7 april alltså, är det dags för Potterfesten. Det är alltså – på riktigt – en Harry Potter temafest, för vuxna människor, med alkohol och utklädnad. Tycker det verkar som en kanongrej. Det verkar över 4 000 andra människor också tycka vilket bådar gott. Själv kommer jag dock inte gå, men hoppas på bildkavalkad från kvällen sen.

En riktig klassiker för Harry Potter-fan kommer utspela sig natten mellan den 30-31 juli i år. Den nya boken (DEN NYA BOKEN OMG OMG OMG, berättar mer om den snart.) släpps och i sedvanlig anda håller SF bokhandeln nattöppet för försäljning. Detta är också Harry Potters födelsedag och det kommer vara allmänt fir och fest med quiz och utklädnader. När de tidigare böckerna kom ut var jag ofta på sådana här event, inte på SF bokhandeln tyvärr, men olika bokhandlar i Norrtälje. Detta ska jag göra mitt bästa för att gå på.

Böcker:

book

Som sagt. Det kommer en ny bok. En åttonde Harry Potter. Alltså. P E P P E N. Det annonserades ju för att tag sedan att en åttonde historia skulle sättas upp som teater, och att J.K. Rowling tillsammans med Jack Thorne skrivit ett manus som utspelar sig 19 år efter den sista boken. Jack Thorne har tidigare gjort tillexempel Skins och This is England. Biljetterna till föreställningen sålde så klart slut direkt, men manuset alltså komma ut i tryck. Om en föredrar att läsa på svenska så ger Rabén och Sjögren ut Harry Potter och det fördömda barnet i oktober. Förhoppningsvis med ett omslag av Alvaro Tapia.

29701364_O_1

I oktober kommer även Harry Potter och hemligheternas kammare ut i den nya utgåvan med illustrationer av Jim Kay. Personligen tyckte jag att första boken var fantastisk, lyxigt stor och mycket fint illustrerad, men kanske lite väl nära filmens bildspråk vissa gånger. Ett måste i min bokhylla oavsett.

Som vanligt vill jag också passa på att pusha för Rainbow Rowells Fangirl som beskriver ett tvillingpars vuxenkommande i kölvattnet av en uppenbarligen parafraserad Harry Potter-värld. Superdupermeta blir det också i november när Rowells Gå vidare kommer ut på svenska (finns redan på engelska här). I Fangirl träffar vi alltså Cath som skriver homoerotisk fanfiction om Simon Snow, vilket är en parafras på Harry Potter och Draco Malfoy mer eller mindre, även om Harry Potter-böckerna också nämns i Fangirl. Gå vidare är den avslutande delen i Simon Snow-serien som Cath i Fangirl längtar efter, inte den hon själv skriver. Ja ni hör ju. Metametameta.

Film:


Snart kommer även en ny Harry Potter-film. Stor pepp. Dock handlar den om tiden långt före Harrys födelse, långt innan Ni-vet-vems också, och fokuserar på faktasamlandet till faunaboken Fantastiska vidunder och var man hittar dem av den fiktiva karaktären Newt Scamander. Det är alltså inte en filmatisering av boken i sig, utan hur det gick till när den skrevs. Den första delen denna tänkta trilogi kommer i november. Boken finns tyvärr inte längre tillgänglig på svenska, men däremot på engelska.

I och med Fantastics beasts, som jag har förstått det kommer utspela sig en hel del i Amerika?, så har J.K. Rowling också släppt en serie artiklar till sin hemsida Pottermore där magins historia i Nordamerika från 1300-talet och framåt tydliggörs. Obligatorisk läsning. Det finns även en Battle of Hogwarts-timeline och en genomgång av samtliga magiskolor för den som är intresserad.

Konst:

287367-58026dca904447659b5d240a085b802e

Nu när jag ska flytta har jag tänkt att fylla väggarna med bara bra konst, tillexempel har jag velat skaffa mig en av Elin Sandströms Sisterhood of saints jättelänge, kanske blir det Saint Hermione som får pryda en vägg.

Ett par andra saker jag är sugen på är ett Ginny-print, dessa turistposters, stiliserade filmomslag samt denna packlista för Hogwartselever.

Nu tror jag att jag har nördat nog för idag. Hur firar ni dagen?

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page