top of page
  • Skribentens bildClara Kron

”Allting är mycket osäkert och det är just det som lugnar mig.”

Idag, för redan 15 år sedan, gick underbara Tove Jansson bort. En ständig förebild, kompass när det stormar och outtömlig källa till inspiration.

6d52268f9563ebc0aba322d54995a3e6

Tove Jansson är så klart främst känd för sina böcker om Muminfamiljen, men tyvärr är det ändå allt för ofta folk tror att det är detsamma som den animerade tv-serien, och hur go den än må vara så är den ingenting i jämförelse med bokserien.

Men Tove skrev även realistisk skönlitteratur, novellsamlingar och självbiografiskt inspirerade verk som Lyssnerskan, Bildhuggarens dotter och Sommarboken.

Tove Jansson illustrerade även böcker åt andra författare, tillexempel J.R.R. Tolkiens Bilbo, för vilken Astrid Lindgren dessutom var redaktör, samt Lewis Carrolls Alice i Underlandet

Hitlers-evakuering-av-Lappland.-GARM-10.10.1944-2

Hon var också illustratör i den politiska skämttidningen Garm, och gjorde många omslag och satirteckningar där hon bland annat, under rådande krig, kritiserade tillexempel Adolf Hitler.

Det är ett otroligt rikt liv och författarskap att upptäcka för den som inte redan har gjort det. Tillexempel kan en passa på att läsa Farlig midsommarså här i sviterna av den, eller läsa Sommarboken, som många rekommenderar att läsa varje år, eller läsa min personliga, ångestladdade favorit Pappan och haveteller läsa någon av böckerna om Tove, Arbeta och älska eller Muminvärlden och verkligheten

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page