top of page
  • Skribentens bildClara Kron

”Alla barn är små människor som en dag kommer att förändras.”


Det var länge sedan jag recenserade en bok, mycket för att jag knappt hinner läsa just nu. Men snart lättar det såklart. Tills dess tänker jag att vi kunde kika på en himla fin bilderbok. Vad är ett barn av italienska bilderboksskaparen Beatrice Alemagna.


Boken gör precis vad titeln vill veta, den visar vad ett barn är. På alla dess olika sätt, med som skolfoton illustrerade bilder av olika sorters barn. Det är inga tillrättalagda barn här inte, både i bild och text har kidsen fullt upp med sitt och skiter frankly fullständigt i läsaren och betraktaren. Det gullas med hundar, petas i näsan, lyssnas i snäckor och blänks med tandställningar. Allt på väldigt nära håll. I en dessutom gigantisk bok, så barnen i boken och barnen som läser är uppskattningsvis jämnstora, vilket känns extra fint. Extra lätt att känna igen sig.


Då och då smyger Beatrice Alemaga in vuxna i texten, idéer om hur vuxna är, eller hur barnen kan tänkas bli som vuxna, och oftast är det som att en kniv vrids om inuti en då, för det är så spot on, som ”de vuxna tycker om att sova i mörkret. De gråter nästan aldrig, inte ens om schampot kommer in i näsan, och om de gråter, så gör de det tyst. Så tyst att barnen inte märker det. Eller så låtsas de att de inte ser det.” En fantastiskt fin bok, och stor läsning med en rakt igenom träffsäker ton, både när den riktar sig till barnläsare och till vuxenläsare.

Boken är inte ett recensions-ex men kommer från Mirando Bok, och finns att köpa tillexempel på Adlibris, Bokus eller Cdon.

#BeatriceAlemagna #Checoséunbambino #MirandoBok #Vadärettbarn

0 kommentarer
bottom of page