top of page
  • Skribentens bildClara Kron

8 mars: 7 kvinns att inspireras av.

Idag är det internationella kvinnodagen och jag vet att ni vet att det är en bra dag, att kampen behövs och att vi måste hjälpa varandra. Vi skulle kunna gotta oss i varför dagen behövs, men istället väljer jag att fokusera på vilka styrkor vi kan inspireras av. Mitt fält är och förblir ju det litterära och ännu mer specifikt det barnlitterära, varför det är lätt för mig att dela med mig om sådana verkare, men ni som har andra områden att belysa gör gärna det!

d566bc0db3fc83f900acb804f984ef27

1. Tove Jansson. En av mina stora idoler som verkligen gick sin egen väg. Bröt mark och gjorde som hon själv ville. Skrev fantastiska böcker, målade som en gud, drack vodka och dansade tango. Tillbringade somrarna med sin tjej på deras ö i Finska viken. Läs Pappan och havet och lid med Muminmamman, känn igen dig i och lär dig se hur en kan komma att ge för mycket i ett förhållande, och försök att skapa ditt eget rum.

image

2. Katarina Taikon. Katarina Taikon får fortfarande, från sin grav, stå upp för och försvara romers rättigheter. Tyvärr har alldeles för lite förändrats sedan hon började ta kampen, men hon har kommit att verka odödlig. I höstas kom filmen Taikon och Natur och Kultur fortsätter att ge ut Katarinas självbiografiska barnbokserie Katitzi.

666c2b431800d0533924bb51ef469779

3. Astrid Lindgren. Denna ständiga försvarare av barns rättigheter och deras rätt till litteratur. Hennes vettiga folkbildning av föräldrar och hennes opinionssvängande debatter. Också hon gick sin egna, kämpiga väg. Vill en läsa mer om just Astrid finns Denna dagen ett liv, men om en vill läsa av henne rekommenderar jag istället Ronja Rövardotter och ser den som Mattis uppväxtskildring istället för Ronjas.

Fanna-Ndow-Norrby-Fotograf-Sofia-Runarsdotter-3_1_

4. Fanna Ndow Norrby. 2014 startade Fanna Ndow Norrby instagramkontot Svart kvinna som snabbt fick den uppmärksamhet det förtjänade. En efterlängtad plattform för icke-vita kvinnor att göra sina röster hörda och belysa vardagsrasismen de får uppleva dagligen, och ett ställe för vita att ta ett steg tillbaka och lyssna och lära. Förra året publicerades en del av materialet i boken Svart kvinna.

Barbro6

5. Barbro Lindgren. Barbro Lindgren har en otrolig produktion att imponeras av, och en banbrytande sådan dessutom. Hennes Loranga ifrågasatte kärnfamiljen, och var den första att visa upp en annorlunda, och hennes dagbokserie tog upp barndepressioner, något vi fortfarande knappast pratar om.

bon-weekend-elsa-beskow

6. Elsa Beskow. Elsa Beskow skrev och illustrerade en uppsjö av barnböcker, och illustrerade även andras texter och folksagor, alla i samma detaljrika blandning av jugend och naturalism. Könsrollerna kan tyvärr vara lite stela, men som en historieskildring är de ändå ovärderliga, bara en väljer att prata om dem. Men det finns också exempel på friare roller, som skogsälvan i Solägget eller att tre tanter bor ihop istället för är gifta.

isol

7. Isol. Argentinska bilderboksskaparen Isol är född så sent som 1972 men har ändå belönats med en rad priser däribland ALMA-priset, för sina fantastiska bilderböcker som ständigt revolutionerar och tar barnet på allvar. Stora känslor med få färger. Som i Nocture – Recept på drömmar.

Bilderna kommer från min Pinterest där det också finns många fler queens.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page