• Clara Kron

22 höstböcker att längta efter.

Jag har återigen raidat förlagens höstkataloger och hittat massa gobitar i den kommande utgivningen att se fram emot. Här har jag valt ut 22 stycken jag längtar lite extra efter som vi kan titta närmare på.

Hösten

Oj, en polis av Eva Lindström. Eva Lindström gör alltid välgjorda, lågstämda bilderböcker och denna om syskonkärlek verkar också fin. Högt spel av Leigh Bardugo. En potentiell bladvändande fantasy vilket alltid passar i höstrusk. Tårar i havet av Ruta Sepetys. Jag har tyckt så himla mycket om Sepetys tidigare böker, speciellt Strimmor av hopp, otroligt bra historiska romaner. Pudlar och pommes av Pija Lindenbaum. Förra årets Lindenbaum, Doris drar, fullständigt knockade mig så genial var den, så förväntningarna på denna är skyhöga. Det susar i säven av Kenneth Graham och Robert Ingpen. Robert Ingpen gör verkligen ett monsterjobb med sina illustreringar av klassiker, otroligt vackra böcker att ge bort eller njuta av själv. Det susar i säven är en personlig dessutom så det känns roligt. Nordiska gudar av Johan EgerkransNordiska väsen var ett sådant praktverk när det kom så jag hoppas och tror att Nordiska gudar kommer vara lika fantastiskt. Allt som blir kvar av Sandra Beijer. Sandra Beijer andra roman verkar mörkare och deppigare än debuten Det handlar om dig, vilket jag uppskattar. Vi är en av Sarah Crossan. En ungdomsroman om siamesiskatvillingar som för första gången slipper bli hemskolade, tänker mig en mer intensiv variant av Fangirl. När vargen är hungrig av Christine Naumann-Villemin och Kris Di Giacomo. Denna bok jobbade vi med medan jag fortfarande jobbade på Opal och den är en så fin bilderbok, estetisk och rolig, och väldigt fransk. (M)ornitologen av Johanna Thydell. Att en förälder som varit borta helt plötsligt vill ha kontakt känns inte som ett unikt tema, men jag tror att det kan bli magiskt i Thydells händer. Uppgång och fall av Liv Strömqvist. Äntligen, äntligen ett nytt album av Strömqvist, om klass, kapitalism och pengar. Gå vidare av Rainbow Rowell. Mitt hjärta bultar ju så för Rowell, och jag har verkligen fått hålla mig från att inte läsa denna på engelska, men snart har jag 500 sidor att förkovra mig med! Professor Astrokatt bland krafter och materia av Dr Dominic Walliman. Förra årets bok om rymden var så snygg, denna tycks vara minst lika fin, och är det något jag är dålig på så är det fysik så denna kommer vara lärorik. Om hundra dagar ska jag dö så satans vacker att du vill följa med av Johanna Nilsson. Jag älskade Johanna Nilsson när jag var yngre, läste alla hennes vuxenromaner, denna titel är så bra att boken måste vara fantastisk. Harry Potter och hemligheternas kammare av J.K. Rowling och Jim Kay. Jag har visserligen läst samtliga Harry Potter-böcker otalt många gånger, men älskar ändå de nya illustrerade utgåvorna, så mysigt att få läsa om dem med nya ögon. James och jättepersikan av Roald Dahl och Quentin Blake. Så roligt att Roald Dahls böcker kommer på nytt på svenska, denna ser jag fram emot att läsa som vuxen. Veckan före barnbidraget av Elin Johansson och Ellen Ekman. Äntligen en arbetarklassroman med diskbänksrealism för yngre läsare, så otroligt viktigt med all representation, även av klass, i litteratur. Hoppas den banar väg för fler. Odjuret i labyrinten av Annika Thor och Jakob Wegelius. Ni som läst min blogg länge vet ju att jag fangirlar sönder för Wegelius. En bok tillsammans med giganten Thor om grekiska myter känns helt fantastiskt. Stanna av Flora Wiström. En till bloggare som debuterar, om systerskap och svindlande kärlek – pepp! Under ett rabarberblad av Lena Sjöberg. Jag tycker Lena Sjöberg är så stillsamt spännande, älskar hennes faktaböcker fyllda med de mest oväntade fakta, men detta är en diktsamling om naturen. Dikt och sång dagen lång av Lotta Olsson, Charlotte Ramel och Jojje Wadenius. Ännu mer dikt, tonsatt av favoriten Jojje, som tidigare gjort barnskivan Goda’ goda’ med Barbro Lindgren. Harry Potter and the cursed child av J.K. Rowling, John Tiffany och John Torne. Jag vet inte hur jag ställer mig till manusformatet, men hur många år har vi inte väntat på mer Harry Potter?! Känns surrealistiskt att det är dags.

Vilka böcker ser ni mest fram emot i höst?

-Adlinks-

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla