Clara Kron
20 sommarkurser i skrivande, läsande och ritande
I dag, klockan 13, öppnar antagning.ses anmälning till sommarkurser så det är åter dags för att göra en lista med årets sommarkurser! Det är något jag har gjort ett par år nu, och det brukar vara mycket uppskattat så jag tar mig för igen. Förra året hade jag så fullt upp med frilansjobb och bokhandelsjobb så det blev ingen sommarkurs för mig, men i år vill jag absolut läsa något! Tidigare har det bara blivit distanskurser för mig, då det gått så bra att kombinera med jobb, men just nu är jag sugen på något mer direkt. Hur som helst, här är 20 sommarkurser som alla verkade spännande. Hoppas ni hittar något ni gillar!

Astrid Lindgrens författarskap, 7.5 hp Denna litteraturvetenskapskurs på Linnéuniversitetet läste jag för ett par år sedan, så fin och djupgående om Astrid Lindgrens böcker och karaktärer, rekommenderar varmt!
Barn- och ungdomslitteraturvetenskap, 7.5 hp Via Mittuniversitetet kan en läsa denna kurs på distans, enligt litteraturlistan behandlas främst post-modern och nutida barn och ungdomslitteratur och ”syftar till att ge en introduktion till den barnlitteraturens moderna historia och estetik, med tonvikt på frågor om identitet”.
Barn- och ungdomslitteratur, 7.5 hp Linköpings universitet håller också de igen litteraturvetenskaplig kurs där ”en historisk översikt visar på barn- och ungdomslitteraturens utveckling fram till de samtida verk som studeras mera ingående, både svenska och utländska. Störst fokus läggs på kapitelboken men även börja-läsa böcker och ungdomsromaner läses”.
Berätta för barn med ord och bild På Biskop Arnö ges en kurs för ”dig som vill lära dig hur man gör en bilderbok – från idé till färdig bok. Med hjälp av korta och längre övningar, ”bokbad” och samtal får du kunskap och verktyg för att gå vidare med dina egna projekt”.
Bilderboksillustration Denna kurs på Blekinge folkhögskola är ”för dig som är nyfiken på att berätta med bilder. Vi går igenom metoder för idéskiss, testar olika material och teckningstekniker samt kikar på olika typer av illustrationsstilar”.

Design för sustainable co-creation, 7.5 hp Genom Konstfack kan en läsa denna kurs som både är på distans och med en hel veckas workshops i Hjulsjö. Tanken med kursen är ”reconnecting urbal and rual through food systems”.
Experimentellt screentryck, 7.5 hp En 75%-ig kurs på HDK som ”innehåller praktiskt arbete med screentryck på textila material. Detta omfattar förberedelser av bilder och mönster inför tryck, både analogt och digitalt, bereda screentrycksramen och själva tryckandet. Fokus ligger på att experimentera med olika material, färg- och trycktekniker för att undersöka och utveckla ett individuellt formspråk”. Verkar så sjukt kul!
Fri akvarell, 7.5 hp En distanskurs via Umeå universitet med två obligatoriska träffar, en i juni på skäret Fjäderägg och en i augusti på campus. ”För dig som vill utveckla ditt konstnärliga uttryck och fördjupa dina kunskaper om akvarellfärgernas egenskaper och möjligheter. Kursen innehåller laborativt arbete med akvarell, bildsamtal och teoretiska inslag som behandlar akvarellteknikens grunder.”
Individuellt designarbete, 7.5 hp På HDK finns denna design kurs som ”syftar till att ge dig möjlighet att öva upp din förmåga att praktiskt och konstnärligt, utveckla och genomföra ett individuellt designprojekt”.
Individuellt konstnärligt arbete, 15 hp På Kungliga Konsthögskolan kan en läsa en projektkurs, där en själv har en egen plan för något en vill göra, och får handledning under tiden. Avslutas med utställning.

Kreativt skrivande, 7.5 hp En kort kurs på Karlstads universitet där ”tyngdpunkten ligger på studentens eget skrivande genom berättartekniskt och stilistiskt inriktade uppgifter samt textsamtal där studenten tränas i att ge synpunkter på både egna och andras texter”.
Kärlek, motstånd och medier. Skrivandet och läsandets praktiker, 7.5 hp På Stockholms universitet hålls denna distanskurs i skrivande och läsande. Själv läste jag den för minst fem, sex år sen och minns skrivuppgifterna som givande men att allt för stor tonvikt lades på hur (och att) en kommenterade de andra i gruppens uppgifter.
Maria Gripes författarskap, 15 hp Denna litteraturvetenskapliga kurs hålls också genom Linnéuniversitetet på distans, och jag är så sugen på att gå! Den ”behandlar Maria Gripes författarskap, dess tematik och motiv, deras betydelse för sina läsare och hur de spelat en roll i sin samtid och idag” och både böcker och filmatiseringar analyseras.
Måleri – i det utvidgade fältet, 15 hp På Umeå universitet ”presenteras teoretiska och praktiska grunder för olika sätt att arbeta inom det konstnärliga fältet måleri”. Det är två sjok med lektioner och seminarier, ett i juni, ett i augusti, i övrigt arbetar en hemifrån.
Romanens frågor Denna kurs på Biskop Arnö hålls av Ida Linde, som är författarskolans huvudlärare, och Kajsa Sundin, som är ansvarig för det nordiska debutantseminariet. Kursen är ”för dig som är i färd med att skriva en roman. Det är en kurs utifrån romanens frågor om tid, narrativ och utsago”.

Sceentryck, papper och bokbinderi En veckokurs på Hellidens folkhögskola som ”inleds med en genomgång av screentrycksteknik, där du får skapa egna mönster och trycka på papper. Andra delen av kursen handlar om bokbinderi och limning där du får göra dina egna skriv- och skissböcker och album i olika bokbinderitekniker”.
Science Fiction: A historical survey, 15 hp En litteraturvetenskaplig kurs om sci-fi låter ju fantastiskt, på Karlstad universitet. Tyvärr är litteraturlistan lite sisådär enligt mig, bara en bok av en kvinna (Ursula le Guin dock, såklart) och ingen alls av min favorit Ray Bradbury. Speciellt att det är brist på kvinnor känns konstigt när ”kursen erbjuder en översikt över science fiction-genrens framväxt och utveckling med tonvikt på perioden från 1800-tal till nutid” och kvinnor varit så framstående i denna breda genre, för att inte tala om i de senare årens dystopier. Nåja, kursen har säkert mycket att ge ändå, men hoppas litteraturlistan revideras.
Skissteknik, 7.5 hp På Karlstad universitet får en lära sig skissa och ”kursen innehåller både teoretiska och praktiska moment, vilka avser att belysa det undersökande bildarbetets betydelse för formandet av tankar och idéer, inom såväl design och teknik, som inom andra gestaltande och konstnärliga områden”.
Teckning – inom det narrativa fältet, 15 hp Ytterligare en konstkurs på Umeå universitet, med samma typ av upplägg – två sjok undervisningstillfällen. Här ”presenteras teoretiska och praktiska grunder för olika sätt att arbeta med teckning inom det narrativa fältet i en konstnärlig kontext. Under kursen kommer ni arbeta med kombination av bild och text”.
Tillämpad skissteknik, 7.5 hp Via högskolan Kristianstad kan en läsa en distanskurs där en ”utveckla grundläggande praktiska och teoretiska kunskaper om skissteknik och dess användningsområden. Vidare kommer du att använda skissande/skisstekniker som ett kreativt verktyg när det gäller att utforska designrelaterade problem”.
