top of page
  • Skribentens bildClara Kron

20 frågor.

Eller 25. Nåja. Eminenta Bara en sida till har översatt ett bokbloggsenkät och jag är ju barnsligt förtjust i sådant, även om beslutsångesten ibland river mig itu, så jag tänkte också svara. Göra mitt bästa i alla fall.

1. Hur många procent av dina böcker skaffar du genom biblioteket och hur många på annat sätt?

Nästan alla mina böcker köper jag, 95% ungefär. I alla fall de skönlitterära. Då blir det vanligtvis genom Adlibris, Röda Korset eller Sf-bokhandeln. Det händer förstås att jag lånar böcker men då är det antingen kurslitteratur eller nya ungdomsromaner som jag inte känner ett starkt behov av att köpa innan jag läser dem. Är de däremot så bra som jag hoppades när jag lånade dem händer det att jag köper dem för att kunna läsa om när jag vill.

2. Vilken karaktär skulle du vilja vara och varför?

Åh gud så svårt. Jag vet verkligen inte. Katniss Everdeen är trots allt en person jag kan se upp till, men jag skulle absolut inte vilja vara henne, genomlida allt hon genomlider, nej tack. Valfri person från Harry Potter världen är såklart avundsvärd bara för att få vara med, att få vara där. Jag vet inte. Jag vill inte välja någon som bara har det enkelt och lätt och allting bara faller på plats framför dennes fötter, för så är det inte. Och jag vill inte ha det där övermänskligt svåra som många stackars karaktärer går igenom heller. En bra balans. Och lyckligt jäkla kär utan att det är självklart. Annars verkar ju Muminmamman vara hemskt tillfreds utan att sakna djup. Men jag är för ung för att vilja vara henne än. Fan alltså. Pass.

3. Vilken är din favoritbok från barndomen? Bilderboksmässigt var Olssons pastejer av Peter Cohen alltid en favorit och det är den fortfarande. Jag gillade också Historien om någon av Åke Löfgren.

4. Vilken är din favoritbok?

Måste jag välja? Detta är för svårt. Harry Potter, Solens gyllene äpplen, Hungerspelen, Bilbo, det finns för många och inte en chans att jag kan välja en.

5. Vilken bokserie har du flest böcker ur?

Harry Potter. Jag har alla böckerna på svenska och på engelska, jag har även Fantastiska vidunder och var man hittar dem och Quidditch genom tiderna på båda språken, och Tales of Beedle Bard och två till faktaböcker. Det blir väl 23? Då räknar jag inte med ljudböckerna jag har på kasett.

6. Köper du begagnade böcker? Säkert 75–80% av de böcker jag köpt själv har jag köpt begagnat.

7. Vilken är din favorit/den ”snyggaste” killen eller tjejen i en bok?

Jag inbillar mig alltid att Heatcliff är en hunk gånger tusen. Jag tror även vi skulle ha det rätt bra, oroande nog. Annars är Dimitri som flickidol en stark kandidat.

8. Vilket är ditt favoritomslag?

Det är för svårt att välja ett omslag, men jag har alltid gillat estetiken och framtidsvisionerna i SF omslag så jag hänvisar än en gång till denna hemsida. 

9. Vad för slags omslag är din favorit?

SF åsidosatt då. Jag gillar omslag med siluetter mycket, sådana i trefärgstryck lika så, omslag med fotograferade personer hatar jag 9 av 10 gånger. Det skall vara enkelt och elegant eller jäkligt kitschigt.

10. Vilken var den första boken du läste? Någon schysst pekbok antar jag.

11. Vilken är din favoritbok som blivit film?

Jag tycker denna fråga är tvetydig, jag har många favoritböcker som har blivit film, sedan om filmatiseringen levt upp till boken är en helt annan sak. SoR blev jäkligt välgjort men kapade för mycket, HP likaså. True blood blev en snygg serie som istället byggde på mycket som inte var med i böckerna, och detta bra gjort. Och Hungerspelen ser jag mycket fram emot att se.

12. När började du blogga om böcker?

Med denna blogg, vi behöver inte tala om de misslyckade försöken från tidigare som ligger och skräpar någonstans ute i rymden, så var det i mars 2011, den 29e närmare bestämt.

13. Vilken är den bästa platsen att läsa på?

Bussresan till och från universitetet alla gånger. Koncentrerad lästid i 50 minuter x2. Sedan sängen innan sovdags.

14. Har du skrivit egen fan fiction för en bok? Först tänkte jag säga nej, men i ärlighetens namn höll jag tidigare i år på med en spinoff novell om George Darling men han hann inte ens knäppa manchetterna innan jag hittade något annat att skriv om.

15. Om du endast fick läsa 3 böcker under resten av ditt liv, vilka hade det varit?

3?! Idioti. Nåväl jag tänker ge mig själv enbart av mig olästa böcker. Jonathan Strange and Mr Norrell av Susanna Clarke, verkar bra och den är dessutom svår att ta sig igenom så de där x antal hundra sidorna lär ju hålla mig upptagen ett tag. Någon av Ray Bradbury, för att aldrig mer få uppleva honom vill jag inte, Oktoberlandet kanske? Och sist men inte minst tror jag att jag tar en riktigt jäkla tjock version av Tusen och en natt bara för att få lite godnatt sagor i det. Även om jag läst någon förkortad förut.

16. Vilken är den längsta bok du läst? Rent sidantalräknande borde det vara Harry Potter och Fenixordern med 1001 sidor. Men den är inte direkt tung på det där tegelstensviset. Och i den bemärkelsen står jag svarslös.

17. Om du skulle skriva en bok, vad skulle den heta och varför?

Något långt och krångligt och berörande. Jag vet inte säkert vad men jag har några jag tycker om men inte vill skvallra om här.

18. Hur många böcker läste du förra månaden?

På tok för få. Men nu har jag mina gedigna busstunder igen så jag kommer snart ikapp.

19. Vilken är den senaste bok du läste? Boken om Bagare Bengtson av Lennart Hellsing läste jag högt för en vän idag.

20. Fantiserar du om dig själv i de böcker du läser?

Ja, eller både ja och nej. Jag lever mig in å de allvarligaste. Jag tänker mig hur jag skulle göra i samma situationer och fantiserar vagt om att vara med i vissa böcker. Men inte alltid, nej. Harry Potter är dock ett grovt undantag, där är jag med. Jämt.

21. Vilken är din favoritbokaffär?

Roslagsbokhandeln i Norrtälje är mysig, och jag kan vandra i timmar i SF-bokhandeln i Stockholm. Kedjor av slaget Akademibokhandeln och dylikt tycker jag egentligen inte så mycket om, men jag är inte kinkig och stortrivs så länge det är väggar fulla av böcker.

22. Inbunden eller pocket?

Väljer alltid den med bäst omslag. Tänker aldrig praktiskt om det är för tungt eller så. Priset gör däremot dock att de flesta nyköpta blir pocket men helst väljer jag den finaste och hittar jag en inbunden bok med samma omslag som den bok jag redan har i pocket till ett rimligt pris köper jag alltid och byter ut.

23. Har du mer än en kopia av någon bok? Ja, en hel del böcker har jag både på engelska och svenska. Alice i underlandet har jag oklart många utgåvor av. Peter Pan lika så. Älskar att ha många, fina utgåvor av samma bok.

24. Skulle du hellre läsa om vampyrer eller varulvar? Jag tror inte att jag har läst någon renodlad varulvsbok egentligen, vampyrer och varulvar går väl rätt så hand i hand? För mig spelar det ingen roll egentligen, det handlar mer om vad storyn i övrigt beskrivs som innan jag bestämmer mig. Men det har absolut blivit många vampyrböcker.

25. Äger du mer än 150 böcker?

Lägg på en nolla och dubbla så börjar vi väl närma oss rätt antal. 150 räknas väl inte som mycket egentligen? Jag räknade till 150 bland mina böcker bara för att se hur mycket plats det tar och enligt min räkning blir det två och ett halvt hyllplan i en Billy-bokhylla. Sedan varierar ju självklart antalet på grund av tjocklek och så vidare men en hel hylla skall man väl åtminstone fylla om man är bokbloggare?

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page