top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Årets Augustnomineringar.

a%cc%8aretsbarn

Här är årets sex nominerade titlar till Augustpriset i barn- och ungdomskategorin: Idag vet jag inte vem jag är av Ida Sundin Asp, från Urax förlag, Ormbunkslandet av Elin Bengtsson, från Natur och Kultur, Djur som ingen sett utom vi av Ulf Stark och Linda Bondestam, från Berghs/Förlaget, Tio över ett av Ann-Helén Laestadius, från Rabén och Sjögren, Oj, en polis av Eva Lindström, från Alfabeta, och Åka buss av Henrik Wallnäs och Matilda Ruta, från Natur och Kultur.

Överlag tycker jag att det var väldigt fina nomineringar, vissa har jag redan läst hela eller delar av och jag ser fram emot att grotta ner mig i alla och berätta om dem för er.

Men som vanligt kändes kategorin för trång, där fanns inte en enda mellanåldersbok, serieroman eller faktabok, vilket är synd för tanken är ju att även de ska rymmas i denna kategori som för länge sedan borde blivit minst två. En kan också diskutera huruvida det var nödvändigt att ge Eva Lindström ytterligare en nominering, hon har redan blivit nominerad 11 gånger, kanske en börjar se sig blind på henne istället för att göra en rejäl djupdykning i 9-12 årsgruppen och se vad för fantastiskt som finns där. Som vanligt var också upphovspersonerna i samtliga kategorier väldigt vita och det fanns ingen genrelitteratur alls att tala om.

Och som vanligt var också medias bevakning under all kritik när det kommer till barn och ungdomskategorin, av de större medierna tror jag faktiskt bara DN:s Lotta Olsson och Expressen rapporterat. Vilket gjorde att Urax startade ett uppror mot främst SVT där de skriver ”Detta under en tid när läsandet och läskunnigheten bland barn och unga sjunker, en utveckling som alla verkar vara eniga om att vi måste stoppa. Trots detta ges barnlitteraturen knappt något utrymme i media och är ständigt satt på undantag. När vi såg inslaget om Augustnomineringarna på Kulturnyheterna igår blev vi både upprörda och besvikna, men tyvärr inte särskilt förvånade, över att barnböckerna ännu en gång var bortprioriterade.” Så nu hoppas vi det får genomslag och bättring sker.

Jag ska så klart berätta om årets nominerade till Lilla Augustpriset också, men vi spar det någon dag, dock tror jag att det är första gången en redan debuterad författare blir nominerad där, mycket imponerande oavsett!

Vad tycker ni om årets nomineringar?

#augustambassadör16 #augustpriset16

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page