top of page
  • Skribentens bildClara Kron

”ÅH LÄTTYOGHURT”, utbrast Polly, bara för att kolla om någon fortfarande brydde sig om a


Titel: Du är en gräslig man, herr Grums

Del i serie: #1

Författare: Andy Stanton

Förlag: Argasso

Sidantal: 155

Utgivningsår: 2010

Recensions-ex: Ja

Betyg: 2/5


Titel: Herr Grums och kraftkristallerna

Författare: Andy Stanton

Del i serie: #4

Förlag: Argasso

Sidantal: 196

Utgivningsår: 2012

Recensions-ex: Ja

Betyg: 2/5

Herr Grums är en riktig plåga som hatar barn, djur, nöjen och kokta majskolvar. Den här boken handlar enbart om honom. Och om en ilsken älva som bor i hans badkar, och en liten flicka som heter Polly och en elak slaktare som älskar att smida otäcka planer tillsammans med herr Grums. Och om hjältedåd, äventyr, godis och hunden Jack, som Polly måste rädda från ett fruktansvärt öde …

Det vilar en förbannelse över den lilla staden Stora Pimplarby, och naturligtvis är den gräslige herr Grums och hans kumpan Wille Wilhelm inblandade på något lömskt vis. Men som tur är har hjältarna Polly och Fredag beslutat sig för att lägga näsan i blöt, allt för att sätta stopp för herr Grums och rädda staden.

Jag, som många av er säkert vet, tycker att Roald Dahl är ett fullkomligt geni. Och när jag såg att dessa böcker om Herr Grums hade erhållit Roald Dahl Funny Prize, tyckte jag att de definitivt var värda en chans. Givetvis skulle det inte vara som att nya Dahl böcker, jag är fullt medveten om att det inte är det utmärkelser av detta slag går ut på. Men jag måste dock säga att jag blev besviken.

Antagligen är jag verkligen inte den tilltänkta läsaren i fallet med detta böcker, men det brukar jag själv aldrig bry mig om. Är en bok bra så är en bok bra. Punkt. I detta fall så växlar det så fruktansvärt. När Stanton skriver, hur ska vi säga, vanliga saker fungerar allting ypperligt, och historierna har ett bra driv framåt. Men sedan har han den osmakliga att skjuta in ”roligheter”, som att gammelfarmor dricker allt för mycket sherry och att sedan kalla henne för fyllbult och att hon sitter och fiser. Då blir det bara billigt.

Givetvis finns det säkerligen de som uppskattar denna typ av böcker och humor, uppenbarligen då de både kommit i tryck, blivit prisbelönta och översatta. Men det är tyvärr inte jag. För att dock ta fasta på några positiva saker med dessa böcker vill jag först börja med formatet, storleken av en ungefär inbunden pocketbok, helst skulle jag se fler vuxenböcker i denna form också. Och även om Stanton oftast drar saker allt för långt för min smak, så har han ibland en lurighet som jag uppskattar, som slutet i första boken.

Är det någon annans om har läst dessa böcker?

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page