top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Ära vara gud i höjden, denna har jag gjort i slöjden. Julklappar du kan göra själv!

När jag tänker på det där julklappsrimmet så ser jag något hjälplöst försök till svarvning framför mig, eller ett ledset korsstygnsbroderi. Grejerna jag gjorde i slöjden var helt enkelt inte kanoners, men de blev julklappar ändå. Nu är jag ju dock vuxen, och har lite bättre knix. Och dessutom är det inget som behöver stressas ihop på 1,5h lektioner.

Klimatklubben och Medveten konsumtion har utsett årets medvetna julklapp till den pre-älskade klappen, och det är fint, de flesta julklappar jag ger är rena loppis- och second hand-köp. Men ibland händer det också att jag gör något, där beståndsdelarna är loppisfynd. Igår inledde jag julklappsverkstaden här hemma, så här kommer mina bästa slöjdtips på grejer du kan ge bort i julklapp!

Det här var grunderna till gårdagens slöjd. Det nästan första jag kollar efter på loppisar är tyger. Syavdelningen i största allmänhet egentligen. Här är en bunt Svenskt Tenn- och G.P. Baker-tyger som jag hittat för småskrammel och som nu bland annat ska bli varsin julstrumpa till mig och Fredde.

Ungefär såhär kommer de att se ut. Förra året sydde jag nämligen varsin julstrumpa till mina syskonbarn, som de förhoppningsvis kommer ha hela livet. Jag piffade till lite extra med att brodera deras förnamnsinitialter också.

Det här tyget var egentligen ett draperi som någon hade slängt i vårt grovsoprum. Visst det hade en rejäl vinfläck, men i övrigt var det helt och fint. Jag tvättade det kanske fyra gånger med Sonetts fläckborttagning och sedan var det som nytt! Det fick bli så många projekt och julklappar, bland annat säkert sex necessärer.


Jag tror jag använde mig av denna video för jag hade absolut ingen aning om hur en sydde necessärer innan. Dragkedjorna och fodret var loppisfynd och lädret kom från en kjol jag slaktat när den inte gick att rädda mer. Den här, med en stuv från Emmaus, behöll jag dock för mig själv.

På Tradera budade jag hem handtag i rotting, och de blir basen till livets enklaste väska. Här använde jag inget mönster utan ritade en form jag gillade på ett bakplåtspapper och använde som mall.

Jag gjorde även en i storlek extra stor som var perfekt i somras när en skulle på bad och behövde plats för mycket packning. Trixet med att sy och ge bort, och undvika känslan av att vara 9 och gjort i slöjden, hänger mycket på fodring. Då ser det mycket proffsigare ut. I båda gjorde jag dessutom innerfickor, vilket uppar gamet ytterligare.

För några veckor sedan sydde jag även ett par sadelskydd, ett i galon och ett av päls, båda loppisfynd. Även här gick jag loss med bakplåtspapper och kalkerade av sadeln för att göra ett mönster, men det finns en uppsjö av mönster och videos om en googlar. Dessa har verkligen räddat hösten och skulle bli perfekta julklappar, nu gör det ingenting om det är blött eller kallt när jag ska cykla till jobbet längre.

Ett annat Traderafynd som fick nytt liv är denna teaklampa. Den hade en helt förfärlig skärm i början. Men jag skalade bort tyget, grundade med vit färg för att få en jämnare bas och klädde den med en annan loppisstuv.

Känns allt annat än kvadrater för krångligt så är kuddfodral det typ enklaste en kan sy. För att spar på snyggtygen är bakstyckena sydda i enfärgat tyg. Först sydde jag dem med knappar, men det var helt onödigt jobb, de försvinner bara om de inte enbart används som prydnadskuddar. Jag har nu bytt till dragkedjor på båda, så lär av mina misstag och använd dragkedjor direkt.

Lite overkill kanske, och fel säsong, men ändå – också bara rektanglar. Jag hittade en solstol på loppis med trött och solblek klädnad. Så jag tog av alla tygdelar och använde som mall, sedan letade jag fram Stig Lindbergs tyg Melodi ut gömmorna och sydde identiska bitar av och bytte ut. Här kan du ju lika gärna klä om en vanlig stol, eller ännu hellre en pall med förvaring. Ett imponerande paket att komma med på julafton!

Ett lite mer högtidspassande slöjdande är följande, som jag inte hunnit sy ännu. Jag kollade över mitt julduksbestånd i veckan och upptäckte en trasig duk. Förmodligen hade jag tänkt sy en julkudde av den, som Lotta Kühlhorn gör i sin julbok. Men sen insåg jag att mönstret skulle passa perfekt som en grytvante. Den jag redan har är gammal och go, och fodrad med frotté för att vaddera mot värmen.

En sak jag roade mig med i våras var att klä om lådor. Och nej, det kanske inte osar spännande julklapp, men helvete vad tillfredställande det är att ha alla sina grejor sorterade i enhetliga boxar. Den undre lådan tror jag var en julbox från Kiehls, med magnet och allt för att stänga locket. Papperet är gammalt hyllpaller och ettiketthållarna är loppisfynd, men orkar en inte hålla utkik efter en så obskyr grej finns det på hobby- och materialaffärer.

Förra året bestämde jag mig för att sticka en fiskartröja i julklapp till Fredde. Alldeles för sent dock, det mastodontjobbet blev klart först i mars. Men han blev väldigt glad när han väl fick den!

Vantar däremot går snabbt! Jag vet att många tycker stickning verkar supersvårt och krångligt, men personligen hade jag inte stickat något annat än raka, omönstrade saker tidigare, och säkert inte alls sedan just syslöjden. När Amanda lärde mig om magic loop, vilket gör att en kan sticka allt på rundsticka och slipper hålligånget med fem stickor, lossnade det helt och fiskartröjan till mig var det första jag tog mig an. De här vantarna stickade jag till min mammas namnsdag och förhoppningsvis får hon skryta om mig varje gång hon har på sig dem.

Superfina stickmönster finns att hitta gratis på internet, du behöver dock en skrivare så att du kan ha ett papper att stryka över på, det är helt omöjligt att hålla koll på var du är annars. Youtube är verkligen en guldgruva för alla ord och begrepp en inte fattar, utan gulliga tanter på internet hade det aldrig blivit varken sömnad eller stickning i detta hem. Dessa vantar blev klara i veckan och är inte present till någon annan än mig själv.

Men åtminstone två par vantar ska bli julklappar, så ja, det är inte ens första advent ännu, men vill en slippa stressa är det bäst att sätta igång direkt!

1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page